Најновије

РСЕ: Зашто Вучић и Тачи желе да тргују територијама? A Устав?

"Главни узрок садашњих великих тензија између Београда и Приштине је, пре свега, неповерење између српског и албанског народа, а самим тим и између Београда и Приштине. Срби и Албанци живе у заблуди и ту ће заблуду платити сиромаштвом и тровањем духа.

Могеринијева, Тачи и Вучић (Фото: Јутјуб)

Интереси косовских Срба нису и интереси Београда", каже за Радио Слободна Европа бивши министар Србије за Косово Горан Богдановић.  

"Срби знају да од Војске Косова нема ништа"

- Од 2013. године српско руководство је почело постепено да продаје интересе Срба на северу Косова и Метохије. Силом су их терали да учествују на косовским изборима и у раду косовских институција - каже Богдановић.

- Када су се десили они силни протести на северу Косова и Метохије, очекивао сам да ће српски министри упутити писмо Рамушу Харадинају и тражити да их што пре разреши. Не могу да замислим да било који Србин може да учествује у влади која уводи санкције његовом народу - додаје он.

Коментаришући одлуку косовског парламента да формира војску Косова, бивши министар Србије за Косово каже да је "јако опасно да се крене у формирање војске у тренутку када постоје велике тензије између и Срба и Албанаца на КиМ".

- Ми Срби, који живимо на Косову и Метохији, знамо да од те војске нема ништа. Међутим, имајући у виду какве поруке долазе из Београда и Приштине, Срби на северу КиМ су забринути, иако су свесни да Приштина нема потребе да напада север Косова и Метохије јер тамо буквално има све - и административну линију на Јарињу и Брњаку преко које роба не може да се увезе, и локалну самоуправу, и полицију, и судство, дакле, све инструменте државности - истиче Богдановић.

"Велика грешка Вучића и Тачија"

- Ја лично не видим опасност од те будуће косовске војске. Знамо да војска Косова не може да се формира без промене устава, а устав не може да се промени без пристанка српске заједнице. Не видим да је иједан Србин спреман за такво нешто. Ипак, понављам, Срби се плаше, посебно због онога што се десило 2004. када су нападнути ни криви, ни дужни и када је страдао велики број наших људи и сакралних објеката - каже он.

На питање да ли је још увек актуелна идеја о којој су говорили Вучић и Тачи, о могућности разграничења између Србије и Косова, што је подразумевало размену територија - север Косова за Прешевску долину, Богдановић каже:

- То је провејавало као идеја, али нисте могли чути нити од Вучића, нити од Тачија, какав је то план. Од Тачија сте могли да чујете да неће дати север Косова и Метохије, већ да хоће да припоји Прешевску долину или, боље речено, Прешево, Бујановац и Медвеђу. Што се тиче српске стране, могли сте да прочитате у таблоидима да Србија жели да сачува север Косова и Метохије, али да нема промене граница, кад су у питању Прешево, Бујановац и Медвеђа - истиче он и додаје:

- Од почетка сам био скептичан према тој идеји, јер је немогуће да Европска унија и САД подрже било какво разграничење по етничкој линији. Мислим да је велика грешка и Вучића и Тачија што су почели да причају о границама и статусу уместо да се разговара о нормализацији односа - о безбедности, личним картама, таблицама, слободи кретања, дакле, о ономе што олакшава живот Србима и Албаницима који живе на Косову и Метохији - каже Богдановић.

- Сигуран сам да Вучић нити има храбрости, нити има подршку да на било који начин дели КиМ. Нисам сигуран да је било ко у Србији - не само у овом тренутку, него и у будућности - спреман да прекрши устав. Јер, ако желите да то радите, онда морате да промените Устав Србије, а не да на тајним састанцима дижете тензије у договору са Тачијем. Тачи и Вучић то раде да би обојица што дуже остали на власти - закључује бивши министар Србије за Косово.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да је Косово држава џихадиста у срцу Европе! Још од времена када је Клинтон направио катастрофалну грешку.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Разграничење Косова / Подела територије или размена људи.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА