Најновије

Какву поруку носи писмо Доналда Трампа поводом косовског проблема? Да ли то Америка улази у...

Из писма америчког председника Доналда Трампа које му је стигло у уторак, први човек Србије Александар Вучић издвојио је три главне поруке: Да су САД заинтересоване за решење каквим-таквим компромисом, да је његов амерички колега први пут укључен у решавање косовског питања, што подразумева и велику машинерију која ће подржавати долазак до таквог решења, као и да се ушло у финалну фазу преговора.

Доналд Трамп и српско Косово (Фото: Јутјуб)

- Са овим трећим не могу да се потпуно сагласим. Не мислим да смо близу решења, нити да ћемо до њега лако доћи, али ово показује заинтересованост САД да се дође до решења. Алтернативу немамо него да наставимо да разговарамо, јер ако ми не будемо тражили решења, плашим се да ће нека лоша пронаћи нас - рекао је Вучић у среду у Бриселу, после радног ручка код високе представнице ЕУ Федерике Могерини, на ком су били лидери Западног Балкана.

Тако се кључна тема са бриселске трпезе "одселила" на другу страну Атлантика, потврдивши незванична сазнања нашег листа од пре неколико месеци да ће се Вашингтон ипак директније укључити у разрешење косовског чвора. Тај чин свакако показује ароганцију моћи САД, које желе овим маневром да ставе до знања јаловој европској дипломатији да није кадра да решава конфликтне ситуације у сопственом дворишту, али је из позиције Америке врло битан за даље одмеравање снага са Русијом на Балкану.

Председник Вучић је рекао и да у процес решавања косовског питања треба да буду укључени и други фактори - Руси, Европљани, УН и "наши кинески пријатељи". На крају крајева, како је рекао, све ће зависити од одлука у УН, ако икада дођемо до тога:

- Али у овом тренутку још нисмо решили ни таксе које је увела Приштина и које су од суштинског значаја за све нас. Надам се да ће оне брзо бити повучене и да ће сви из света на томе наставити да инсистирају.

На питање новинара да ли мисли да је Трампово писмо, које је истовремено упућено и Хашиму Тачију, заправо индиректна порука Рамушу Харадинају да не повлачи потезе који ће угрозити регион, Вучић је кратко прокоментарисао да је таква тумачења чуо и у Бриселу.

Према речима председника, атмосфера на радном ручку код Могеринијеве је била отворена, и он је на састанку потврдио позицију Србије да дијалог са Приштином може бити настављен у било ком тренутку, чим се укину таксе на српску робу. Овом састанку су присуствовали и председник привремених институција у Приштини Хашим Тачи, први човек Црне Горе Мило Ђукановић, као и премијер БиХ Денис Звиздић и премијер Македоније Зоран Заев, а мада је најављивано да ће доћи и председник Владе Албаније Еди Рама, њега није било.

Вучић и Тачи су у Брисел стигли после седнице Савета безбедности УН у Њујорку, на којој се расправљало о ситуацији на КиМ после одлуке о трансформацији Косовских безбедносних снага у оружане снаге, а како је рекао српски председник, он са Тачијем у среду није одвојено разговарао.

- Видео сам га на ручку, пришао је, било нас је више, али данас нисмо имали ту врсту дијалога. Били су присутни представници Македоније, Црне Горе, БиХ, Приштине и ми. Ово је важан тренутак за све нас и за европску будућност и процену онога што ће се збивати - рекао је он.

На састанку је констатовано, како је навео, да земље морају више да раде на међусобним односима, без обзира на то где се налазе на европском путу. Вучић је пренео и да Србија остаје заинтересована за стварање јединственог регионалног економског простора и да је од кључног значаја да се развијају економије.

Пре радног ручка са Могеринијевом, шеф државе се састао са председником Европског савета Доналдом Туском, са којим је разговарао о ситуацији у региону, противправним мерама Приштине и европским интеграцијама Србије.

Састанку Вучића и Туска присуствовала је и председница Владе Ана Брнабић, која је после овог разговора рекла да у Бриселу постоји велика нада да ће се дијалог између Београда и Приштине наставити.

- ЕУ је много уложила у регионалну стабилност, и ово што се тренутно дешава угрожава све то - поручила је премијерка Ана Брнабић после састанка са Туском.

Поводом Трамповог писма, Тачи је изјавио да сада Косово лакше дише, јер, како је рекао, сада има званичну потврду председника САД да ће их подржати. Он је подсетио да је Трамп рекао да ће Америка бити укључена у дијалог ради постизања историјског споразума Београда и Приштине и оценио да Косово не може да изгуби овај случај, али и да може да плати високу цену недостатка интересовања европског руководства.

- Порука Трампа је да Албанци треба да буду јединствени у постизању коначног договора, који подразумева узајамно признавање, промену Резолуције 1244 и чланство Косова у УН - рекао је он.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поручио је у среду да ће тај војни савез наставити са мисијом Кфора на Косову и најавио да ће, како се КБС буду развијале, Северноатлантска алијанса размотрити ниво ангажовања са КБС у наредној години. Столтенберг је то рекао премијеру привремених приштинских институција Рамушу Харадинају у телефонском разговору.

Према саопштењу НАТО, Столтенберг је рекао да је са Харадинају пренео да је "Северноатлантски савез имао почетну расправу о недавно усвојеним законима о транзицији Косовских безбедносних снага". Он је рекао и да ће наставити свој ангажман са свим релевантним актерима о регионалној стабилности.

Хашим Тачи жестоко понижен. Погледајте ОВДЕ шта је о “војсци Косова” рекао немачки новинар.

Извор: Вечерње новости

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Асошијејтед прес о протестима Срба на Косову поводом такси и осталих намета тамошњих привремених институција

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА