Најновије

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ У НЕМАЧКОЈ: Усвојен нови закон, а Срби морају знати да ће ускоро...

Немачкој су потребни стручни радници, потребни су јој радници из иностранства, рекао је након седнице кабинета министар унутарњих послова Хорст Сеехофер (ЦСУ).

Берлин, Немачка (Фото: Јутјуб)

Министри економије и рада, Петар Алтмеиер (ЦДУ) и Хубертус Хеил (СПД) су похвалили нови закон оцењујући да ће он омогућити праведне шансе и јасна правила у политици усељавања квалификоване радне снаге. Алтмеиер је рекао како се ради о историјском трену у којем је Немачка променила начин размишљања када је у питању усељавање. 

- Ми иза себе остављамо идеолошку расправу о усељавању која је трајала 30 година - рекао је министар рада алудирајући на дугогодишње одбијање политичких фактора у Немачкој да прогласе државу усељенчком. 

Министар рада је приметио да демографске промене и дигитализација стављају немачку економију пред велики изазов, те да јој већ сада недостаје око 1,2 милиона стручних радника. Он је нагласио да су услови за усељавање и даље високи, па ће тако, на пример, уз стручну доквалификацију, од пресудне важности бити и познавање немачког језика. 

Једна од најважнијих новина за будуће усељенике је укидање правила по којем страни радник може бити запослен једино ако послодавац докаже да за попуњавање тог радног места није пронашао адекватног радника из Немачке или Европске уније. Према новом закону градови и општине имају право у будућности да реагују на кретања на тржисту рада и сходно потребама мењају критеријуме за запошљавање радника који не долазе из Европске уније. 

Сукоб између странака владајуће социјалдемократско-демохришчанске коалиције највише се водио о питању третмана особа којима је одбијен захев за азил, али се због немогућности протеривања већ годинама налазе у Немачкој где су делимично укључени на тржиште рада. 

Овим особама, међу којима је и много становника западног Балкана, ће се уз одређене услове, попут познавања немачког језика и добре интеграције на тржиште рада, омогућити трајно запошљавање на темељу новог закона о усељавању стручњака.

Велика победа Медојевића. Суд је обуставио затвор. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

О сезонским пословима у Немачкој

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА