Најновије

КАТОЛИЧКИ НАДБИСКУП: Наше дивно српско море!

Био је 1918. године поборник идеје уједињења Црне Горе и Србије и признао, подржао и поздравио у име римокатоличке заједнице одлуку Велике народне скупштине српског народа у Црној Гори.

Црногорска обала (Фото: Pixabay)

Др Никола Добречић је био српски римокатолички свештеник, један од најпознатијих надбискупа барских и примаса Србије, патриотски Србокатолик, обновитељ римокатоличке цркве у Црној Гори, реформатор, песник, добротвор, теолог и филозоф, задужбинар, оснивач надбискупске резиденције у Бару.

Добречић је рођен у месту Бартула код Старог Бара, 28. јануара 1872, у католичкој породици Станичић,  а умро у Загребу, 14. новембра 1955.

Како води порекло из засеока Добреци, по томе ће и носити презиме што је била пракса у том времену.

Смрћу Милиновића, 1912. године га је римска курија одабрала за новог барског надбискупа и српског примаса. Као поглавар Римокатоличке цркве у Црној Гори, редовно ју је представљао у Скупштини Краљевине Црне Горе и тесно сарађивао са црногорским властима  и двором Петровића, све до бекства краља Николе 1916. године у јеку пада под окупацију Централних сила током Првог светског рата, што га је посебно озлоједило и разочарало у политику краља Николе. Први светски рат је прва инстанца када је показао своје српско-црногорско родољубље и патриотизам кроз писану делатност моралне подршке комитама из покрета отпора.

Био је 1918. године поборник идеје уједињења Црне Горе и Србије и признао, подржао и поздравио у име римокатоличке заједнице одлуку Велике народне скупштине српског народа у Црној Гори која је збацила владајући династију Петровића и прогласила безусловно уједињење са Србијом са династијом Карађорђевића.

Током одлучивања о новом београдском надбискупу 1923. године, био је кандидат српско-хрватско-словеначке владе Николе Пашића, али то место није добио. У Бару је 23. октобра 1923. године угостио на ручку краља Александра Карађорђевића (са владајућом династијом је био у добрим односима), који му је наздравио:

„У Бару на овом првом кораку слободног српског мора дижем чашу за ваше благостање.”

.. на што је др Никола поздравио краља у име целог „српског приморја“:

„Нарочито ово дивно српско Приморје, овај старославни град Бар, [..] од Вашег Величанства [..] очекује да буде главна лука при излазу трансбалканске железнице. Ова железница која би пролазила кроз Црну Гору и сишла на Бар, усрећила би Црну Гору а Ваше величанство и Ваша краљевска влада задужили би Црну Гору за вечна времена.”

Никола Добречић је донео препород барској архиепископији, 1927. године је под њим изграђена архибискупска палата која остаје резиденција барских архибискупа и примаса Србије до данашњега дана, а била је седиште културног живота града Бара у његово време, када је у њој наступало и изводило опере познато из тих крајева музичко-певачко и позоришно друштво „Братимство“, састављено из мешовитог хора и скромног оркестра.

Никола Добречић је, поред свог матерњег српског, познавао још осам других језика. Он је аутор великог броја песама посвећеним црногорским и српским државницима и црквеним великодостојницима, на српском, латинском, француском и италијанском језику.

На својој личној задужбинској католичкој цркви коју је подигао уз архиепископско седиште, цркви Светог Николе, је српски и ћирилицом утиснуо своје архибискупско гесло: „За Бога и за свој народ.”

Какву поруку је послао кнез Лазар из Косовске Митровице, погледајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Барска надбискупија

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА