Најновије

ПУТИН УПОЗОРАВА БЕОГРАД: Срби, Трамп ће вас преварити око поделе Косова

Срби, чувајте се Доналда Трампа, гласи упозорење које је шеф Кремља Владимир Путин пренео српском руководству поводом писама које је амерички председник упутио председнику Србије Александру Вучићу и Хашиму Тачију. Иако шеф Беле куће пише да је спреман за славље поводом постизања историјског договора између Београда и Приштине, односно разграничења, Москва се плаши да је посреди замка за Србе, као што је то био случај и у Рамбујеу.

Путин упозорава Србе (Фото: РИА/ Правда)

- Одређене политичке струје у Вашингтону желе да ставе Србију пред свршен чин како би заокружиле косовску независност. Многе интересне групе у САД су каријеру посветиле стварању независног Косова да би им план тек тако пропао. Истовремено, свесни су да Београд има пуну подршку Москве када је у питању Косово, што је више пута поновио и сам Путин рекавши да ће Русија подржати свако решење које прихвата Србија - наводе саговорници из дипломатских кругова и додају да је свима познато да Вашингтон жели да сасече све везе Србије и Русије.

Мутне игре

Да са америчким понудама Србија мора да буде изузетно опрезна, упозорио је јуче Путинов сарадник и члан комитета Државне думе о међународним пословима Сергеј Железњак.

- Позивамо српско руководство да не наседа на америчке провокације, да не иде ни на какве посебне споразуме, већ да се бори за законите интересе Србије, полазећи од Резолуције 1244, Устава Србије и става држава у којима живи већи број становништва, уз водећу улогу СБ УН у косовском решавању - упозорава Железњак.

Како истиче, са једне стране се под непосредном америчком контролом ствара војска Косова, која прети Србији и региону, уводе се царине које лишавају Србе који живе на окупираној територији најпотребнијих ствари, укључујући лекове, а са друге стране, шеф Беле куће позива Вучића и Тачија да прославе то што ће по његовом мишљењу бити "историјски споразум".

Уздржаност је показао и Вучић, који не дели оптимизам са Трампом.

- Нисам сагласан да смо у финалној фази, нисмо близу решења - био је кратак Вучићев коментар на Трампово писмо које му, како каже, говори да су САД заинтересоване да се преговори заврше компромисом.

Без журбе

Бивши шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић каже да треба да будемо стрпљиви.

- Американцима се очигледно жури да ставе тачку на Косово како би ишли даље на исток, али ми морамо пажљиво да вучемо потезе на тој геополитичкој шаховској табли. Јасно је да ЕУ није била успешна у својој мисији, па Американци вуку конце, али Косово не може да се реши без других заинтересованих страна - Русије, Кине и Турске. И они се на крају морају питати - оцењује Јовановић те додаје да би решење могло да буде подела територија, ако је потребно и са разменом становништва.

У изјави бивши дипломата Живадин Јовановић додаје да Косово мора да се решава у окриљу УН.

- Председник Вучић је у СБ УН из сенке извукао Резолуцију 1244 и сваки даљи преговори морају да се одрже на тим основама уз укључивање великих сила. Бриселски дијалог је тапкање у месту, а да ли ће то решавање да се одигра на некој мировној конференцији, да ли ће то да се зове Дејтон 2 или Дејтон 3, то је мање важно. До уравнотеженог решења може да се дође само ако су снаге уравнотежене - уверен је Јовановић.

Пропали преговори у Рамбујеу

- српска, албанска и делегација међународне заједнице састале су се 1999. у Рамбујеу да реше проблем Косова и Метохије

- конференција трајала 17 дана

- испоставило се да је то била симулација преговарања како би Америка обезбедила алиби за примену силе према Србији

- пред Србију је био стављен ултиматум: Косово добија натраг своју аутономију, ОВК се разоружава, а мировне снаге и НАТО се распоређују на то подручје, што је значило нашу капитулацију

- Ричард Холбурк састао се последњи пут са Милошевићем у марту 1999. и понудио му задњу шансу да прихвати уговор у Рамбујеу, он је то одбио, што је довело до НАТО бомбардовања СРЈ, које је трајало 78 дана, од 24. марта до 11. јуна 1999.

Вучић писао Путину

Председник Вучић честитао је председнику Русије Владимиру Путину Дан радника безбедносних органа, захваливши се истовремено на принципијелном ставу Русије по питању КиМ и изразивши задовољство због Путинове предстојеће посете Србији.

- Дозволите да изразим и велику захвалност поводом принципијелног става Русије по питању КиМ и активне подршке у међународним организацијама, а посебно у Савету безбедности Уједињених нација. Радујем се вашој предстојећој посети Србији, која ће бити не само потврда снажног српско-руског пријатељства већ и прилика за разговор о сарадњи и конкретним пројектима у будућности - написао је Вучић.

Уколико почне рат на Косову умешаће се Руси, а онда настаје хаос. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин о Косову

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА