Најновије

РЕШЕЊЕ ЗА КОСОВО: Трамп, Путин и Си седају за преговарачки сто! СБ УН доноси нову Резолуцију 1244?!

САД би могле да преузму кључну улогу у решавању косовског питања, на шта указују писма која је амерички председник Доналд Трамп послао председнику Србије Александру Вучићу и Хашиму Тачију.

Илустрација (Фото: РИА/ Правда)

Интензивније ангажовање Вашингтона подразумева укључивање Русије и Кине, с Владимиром Путином и Си Ђинпингом на челу, што је идеја Београда јер су ове две државе традиционално нама наклоњене, оцењују саговорници.

Шеф дипломатије Србије ивица Дачић каже да ће ако САД уђу у преговоре, Србија тражити да се у њих укључе Русија и Кина.

- Ако Вашингтон буде на страни Приштине, Москва и Пекинг ће бити на страни међународног права , што нама одговара – каже Дачић.

Јачају позиције

Према таквом сценарију јачају позиције Београда у постизању компромиса. Улазак Москве и Пекинга у тај процес, указују саговорници, отвара могућност да косовска прича заврши и на заседању СБ УН, где би могла бити усвојена нека нова, односно промењена резолуција 1244.

Бивши шеф дипломатије и амбасадор у УН Владислав Јовановић сматра да би САД волеле да својим ауторитетом убрзају процес договарања и затворе проблеме на Балкану.

- Не крију да им се жури д се косовско питање реши , што Србији одговара јер ће морати да буде прихваћено и присуство других актера заинтересованих за ситуацију на Балкану. Русија, Кина, Турска тако ђе се морају питати. То би могао бити нови тип дијалога , личити на неку врсту међународне конференције. У томс лучају појачани су изгледи Србије да боље прође у борби за своје интересе пошто више не би била сама. Досад је против себе имала ЕУ, Албанце и САД, а сада би се чули и гласови оних којима не одговара даље слабљење Србије и заинтересовани су за стварни споразум, а не наметнуто решење са Запада.

Нестрпљиве САД

Председник Форума за етничке односе Душан Јањић сматра да ће бити преговори убрзани јер „САД неће бити стрпљиве као Брисел“.

- Укључивање Русије и Кине у тај процес значи отварање могућности да се процес заврши на СБ УН, где би могла бити усвојена нека нова , односно промењена резолуција 1244 – каже Јањић.

Украјина пребацује трупе на обалу Азовског и Црног мора. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Наш интерес је да сачувамо мир и стабилност на Балкану

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА