Најновије

ШТА ОТКРИВАЈУ ПИСМА ТРАМПА ВУЧИЋУ И ТАЧИЈУ: Американци желе главну улогу у дијалогу, ставили на сто разграничење као решење за Косово

Писмима која је упутио председницима Србије и тзв. државе Косова Доналд Трамп покушава да преузме кључну улогу у решењу косовског проблема од ЕУ.

Вучић и Тачи (Фото: Јутјуб)

Трамп је, на изненађење Вучића и Тачија, али и европских званичника, 14. децембра упутио писмо у којем позива на постизање споразума две стране јер је сад јединствена прилика за то. Он је тако практично разграничење као могуће решење и званично ставио на сто.

Како кажу извори "Блица" из дипломатских кругова у Вашингтону, на Трампа су утицај вероватно извршили саветник за националну безбедност Џон Болтон и државни секретар Мајкл Помпео који су у претходним месецима били посвећени овом питању.

- Ово је несумљиво покушај Америке да врати утицај на Балкан. Оно што је Макрон покушао да уради у Паризу 11. новембра, сада очигледно покушава Трамп - каже извор.

Макрон је у Паризу имао намеру да објави споразум између Београда и Приштине. Он се надао да ће током посете Вучић и Тачи наћи компромис, а да ће он бити тај који ће то обелоданити. План му је пропао због провокација Приштине, увођења такса од 100 одсто и почетка процедуре формирања војске Косова.

- За званични Брисел овако отворена понуда Трампа је велико изененађење, а Америка хоће да покаже да се ЕУ показала неспособном да реши косовски проблем - каже извор  из Вашингтона.

Трамп је у писму Вучићу и Тачију навео да је Вашингтон спреман да му пружи помоћ у напорима да постигне договор који би уважавао интересе Косова и Србије.

Амерички председник је истакао да је Косово кључни партнер Вашингтона за очување мира и стабилности у Европи.

- Уколико се не искористи ова јединствена прилика, то би био трагичан корак уназад будући да се шанса за постизање свеобухватног мира вероватно неће поновити у скорије време - навео је Трамп.

"Политико" је, позивајући се на Вучићеву саветницу за медије, објавио да је и председник Србије добио писмо од америчког колеге сличне садржине.

Вучић: Трамп жели компромис, али...

Писмо америчког председника Доналда Трампа показује колика је заинтересованост САД да се дође до решења између Београда и Приштине, каже председник Србије Александар Вучић.

Он наводи да писмо говори да су САД заинтересоване да се преговори заврше компромисом, и да је амерички председник први пут укључен у дијалог.

- Не мислим да ће то бити лако нити једноставно, али ми немамо алтернативу. Морамо да тражимо решење, да неко лоше не би пронашло нас - рекао је Вучић и навео да у то треба да буду укључени сви, "и Европљани и УН и Руси и наши кинески партнери".

То би, каже, било добро за наше односе, али оно што је тренутна ситуација јесте да је решење далеко.

Српски председник је навео да је данас у Бриселу имао разговоре са европским званичницима Доналдом Туском и Федериком Могерини.

- Наше је било да разговарамо, ствари су нам што се тиче економије добре, а оно што нам све квари су ствари Косова - навео је он.

Израел најавио још агресивније нападе, због повлачења Амера! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Србија ће увек бити уз Србе на КиМ

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА