Најновије

ВУЧИЋ: Неће Трамп 'сломити кичму' Албанцима, нити Путин неког!

Неће Доналд Трамп да сломи кичму Албанцима, нити ће Путин да сломи неког, рекао је председник Александар Вучић.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Како је рекао, неће то урадити ни Трамп, ни Путин, већ “смо ми ту да се договоримо”.

“Наравно да су САД више на њиховој страни, они су их признали. Али, да ли ће Трамп сломити кичму Албанцима? Неће. Неће ни Путин неког...", рекао је Вучић.

Пустите приче које продају новине, треба причати озбиљно и одговорно, апеловао је Вучић. 

Суштина је, каже, у нашим разговорима са Албанцима, иако крајње решење за Косово није могуће без да се сагласе САД и Русија, али, нагласио је, нико не може да наметне решење, ни САД, ни Европљани, ни Русија. 

Он је поновио да је циљ Србије да постигне компромис око косовског питања, али да нисмо ни близу тога, не зато што он то не жели, већ што то не желе Албанци. 

Проблем је, према његовим речима, Приштина, од које, истиче, не очекује ни да ће убудуће бити конструктивнија. 

“Они су научили свој наратив да су најизразитији про НАТО, проамерички. Када треба да дођу до тешких решења, 'хајде да проширимо територију, да смањимо права Србима'“, указао је он. 

Вучић је пренео да је један од највиших функционера ЕУ Ани Брбанић, када се “трудила да објасни све шта су разлози”, рекао да не мора да наставља, јер он, како је рекао, зна о чему се ради. 

“Ана је застала, а функционер је казао да је то тако, јер зна да је Александар Вучић у разговорима и преговорима озбиљан, а други нису“, казао је он. 

Онима који тврде да је већ постигао договор, поручио је: „Немојте да причате глупости. Све бих на свету дао да смо се договорили. Изашао бих одмах пред људе. Не стидим се и не бежим. Дан да не останем више на власти урадио бих оно што је најважније за српски народ. Обезбедили би мир и обезбедили би будућност грађанима на КиМ, и економски развој“. 

Подвукао је и да је немогуће постићи решење без Русије и САД. 

“Ми преговарамо под окриљем ЕУ, наравно да је потребна сагласност свих великих сила. Ако дође до даљих озбиљних разговора и дијалога, а за то је потребно укидање такси“, поручио је он.

Истакао је да ниједно решење неће бити без одобрења народа, додајући да све време покушава да "брод води узводно, а не низводно", да се супроставља једноставним решењима, која нису солуција. 

“Насукали бисмо се да идемо у другом смеру брзо и нестали као народ“, казао је Вучић. 

Нагласио је, указујући да буду срећни они који се плаше тога, да нисмо близу решења. 

“Може из света било ко и шта да говори, а поштујем шта каже председник САД Доналд Трамп, Русије Владимир Путин и ЕУ, али знам да договор са Албанцима није близу“, подвукао је он. Рекао је да је и против става „све је наше, ми мрзимо њих“, додајући да је такав њихов однос. „Хајде да погледамо шта је реално“, апеловао је Вучић. 

Он је указао да постоји једно питање, а тиче се одлуке Међународног суда правде, на које није пронашао одговор, иако је прикупио све експерте, а наша срећа је што косовски Албанци нису имали довољно мудре саветнике. 

“Шта бих рекао Тачију да је, уместо онога што је говорио у УН о Ахтисарију, говорио о пресуди Међународног суда правде? Шта бих рекао на то? Имам један мали одговор и чувам га као изненађење. Штета по њих је што су хтели више да се додворе западу, па су помињали ствари које су глупости и немају везу са суштинском правничком основом“, рекао је Вучић. 

Он је казао да је ситуација по нас на терену погубна и позвао да му кажу шта ми то имамо, а шта све можемо да изгубимо. Нагласио је да никада неће бити да сви буду задовољни решењем.

Прочитајте ОВДЕ шта каже Ивица Дачић о дијалогу са Приштином.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА