Најновије

АМЕРИ ЗАВРНУЛИ ХРВАТЕ ЗА Ф 16: Усташе их преплатиле 365 милиона долара, а и недорасли су српским Миговима!(ВИДЕО)

Информацију о трансферу америчке војне технологије из Израела америчко министарство спољних послова у Конгрес је упутило 11. децембра, а рок је за одлуку 15 дана, односно 26. децембар. Али, на страницама одбора за спољне послове Конгреса нема никакве информације о седници која би се одржала до краја године на ову тему, пише Јутарњи лист.

Ф 16 (Фото: Јутјуб)

Да је информација из Стејт Департмента отишла у Конгрес, потврђено је у службеном гласнику Конгреса САД-а од 18. децембра. Најзанимљивији је податак да су у Стате Департменту израчунали како 12 авиона Барак са иницијалним наоружањем, опремом, обуком, услугама и симулатором коштају укупно 135 милиона долара.

Израел је на конкурсу за вишенаменски борбени авион Хрватској све наведено понудио за 500 милиона долара па је као најповољнији победио на конкурсу. Стога се поставља питање зашто је Хрватска платила додатних 365 милиона долара?

Из Министарства одбране Хрватске на питање Јутарњег да коментаришу информацију Стејт Департмента о продајној цени израелског војног пакета одговарају да не могу да коментаришу објаве америчког Конгреса које се односе на друге државе" и да „Хрватску једино занима да добије онакве авионе какви су наведени у понуди и по понуђеној цени".

- Понуда Државе Израел одабрана је као најповољнија понуда на међународном тендеру складно интересима Републике Хрватске. Министарство одбране објавило је вредност уговора о набави вишенаменског борбеног авиона између Републике Хрватске и Државе Израел - кажу они.

Тако засад није јасно којој верзији авиона Ф-16 су рачунали вредност. Оног који, према интервенцији САД, мора бити враћен у првобитно стање или израелског Барака. Додатну пометњу у целу причу око износа који би Хрватска могла да плати за набавку израелског авиона уноси и израелско министарство привреде.

На њиховим званичним страницама у јуну, поводом посете израелског председника Хрватској, објављено је саопштење да је у делегацији са председником и министар привреде Ели Цохен, како би помогао да се финализира посао продаје авиона Ф-16 из Израела у Хрватску, у вредности 700 милиона долара, пише Јутарњи.

Да све буде још страшније по Хрватску, војни експерти тврде да су хрватски Ф 16, ако их икад Загреб и добије, недорасли српским Миговима 29, које је Београд добио од Русије.

Тим пре, јер ће српски мигови бити у класи 4+ што је знатно изнад хрватских Ф 16.

Погледајте поређење МиГ 19 и америчког Ф 16!

Прочитајте ОВДЕ какав је то паклени план режима у Подгорици открио Милорад Додик.

Извор: Информер/Jutarnji. hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Упоредите Ф16 и Миг 29.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА