Најновије

МОСКВА СВЕ АГРЕСИВНИЈА: Русија потискује војску САД из Сирије и застрашује их употребом новог оружје

Русија окончава војно присуство САД у Сирији тестирањем новог оружја, подупире одбрану и повећава присуство трупа близу објеката којима управља Пентагон.

Руска војска у Сирији (Фото: mil.ru)

Данима након враћања из Сирије, руски заменик премијера Јуриј Борисов детаљно је локалним медијима пренео све о новим системима наоружања који су укључени у конфликт.

То укључује Панцир С1, Искандер- М балистички ракетни систем на земљи, Тупољев Ту- 160 суперсонички стратески бомбадер, Ту- 22М3 суперсонички бомбадер и Ту- 95 бомбадер с прополерима, као и МиГ- 29К борце и Ка-52К хелихоптере.

Русија је послала С-300 у Сирију, након смртоносног међународног инцидента у Израелу и обарања туског авиона. Иако је сиријска летилица случајно ударила на руски надзорни авион током овог сусрета, убијајући 15 чланова посаде, и Москва и Дамаск сложили су се да је Израел крив, а последњи извештаји сугеришу да је Москва одлучна да из Сирије избаци Израел и САД.

САД и Израел, заједно са Турском, Саудијском Арабијом и Катаром, подржавали су побуну 2011. и успон џихадиста који су претили да ће унуштити вођство сиријског председника Башара ал Асада. У годинама након тога, цивилни рат је приказан као демократски устанак, а САД  је формирала коалицију како би се почело бомбардовање ИД.

Русија се директно умешала у Сирију наредне године, дајући Сирији војну подршку.

Док је САД у великој мери одустала од подршке сиријској опозицији у замену за неутрале сиријске демократске снаге, Пентагон је задржао чвсрте везе с побуњеничком групом познатом као Магхавир ал Тавра, базирана на зони контролисаној од стране САД у Ал Танфу, у јужној Сирији. Иран, Русија и Сирија захтевале су од САД да одустану од овога, сматрајући да је присуство САД тамо нелегално.

Ал Танф база постала је све контроверзнија када су је окружиле САД укључујући и Рукбан избеглички камп, где су деца умирала од неухрањености. Камп је лоциран у пустињи код границе с Јорадном, који је затворио границе због страха од ИД. Русија и САД криве једна другу због стања тамо.

Раније овог месеца, оба званична и проопозицијска сиријска извора оптужила су САД да је циљао сиријске војне позиције близу Ал Сукна из Ал Танфа, иако се о коалицији расправљало на ИД сајту. Неколико дана касније, руски генерал Герасимов рекао је да је предложио САД коалицији да контролишу Ал Танф базу, али да је предлог игнорисан.

Русија упозорава САД да истог момента морају да напусте јужну Сирију

Тензије расту, а аналитичар руске војске пуковник Шамил Гарејев рекао је да директан конфликт између Русије и САД није вероватан, али нагомилавање руских и сиријских јединица у региону би могло да изврши притисак да се САД повуче.

“Не мислим да ће руске снаге извршити напад на Американце. Руска војска у Сирији има легитимну базу, за разлику од Пентагона. Руске и сиријске снаге концентрисане су близу Ал Танфа да би осигурале стабилност, елиминисале групе ИД терориста и помогле избеглицама. Свакако, ови кораци биће усмерени ка притиску САД да оде из Сирије.”

Комадант Специјалних снага САД Рејмонд Томас упозорио је прошле године да, ако Русија званично преиспитује војно присуство САД у Сирији осим циља да се бори са ИД “можемо да желимо да останемо али немамо и могућност то да урадимо”.

Док Пентагон званично има лимитиран мандат у Сирији да се бори са ИСИС-ом, званучници Вашингтона ћутке шири циљеве САД који укључују избацивање снага које су под иранском командом и омогућавање политичког процеса да збаци Асада с власти.

Курди пристају на руски предлог, Асад враћа трупе у источну Сирију. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Нови С-500 обара све што лети

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА