Најновије

Руси граде нове пруге у Србији и спремни су и да преузму... (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић састао се са генералним директором и председником управе Руских железница, Олегом Белозјоровим, са којим је разговарао о пројектима за даљи развој и унапређење железничке инфраструктуре у Србији.

Пруга (Фото: Јутјуб)

Након састанка са председником Вучићем, генерални директор Руских железница састао се са министарком грађевинарства, саобраћаја И инфраструктуре, Зораном Михајловић. Састанцима је присуствовао и амбасадор Руске Федерације, Александар Чепурин.  ...

Захваливши директору Белозјорову на претходном ангажовању и посвећености Руских железница реализацији до сада уговорених пројеката, председник Вучић је нагласио да се приликом реализације свих будућих пројеката, имајући у виду чињеницу да Руске железнице слове за најбезбедније у свету, посебна пажња мора посветити безбедности како се не би поновили инциденти из претходног периода.

Главна тема разговора биле су две инвестиције од стратешког значаја за Републику Србију, а то су Диспечерски центар, којим би била успостављена боља организација и пун надзор над целокупним железничким саобраћајем у Србији, и пројекат потпуне реконструкције железничке пруге Ваљево-Врбница, за који је договорена израда пројектне документације, на основу које ће бити одређен рок за почетак радова.

Генерални директор и председник управе Белозјоров је истакао да су Руске железнице једна од водећих компанија у свету у овој области, о чему сведоче и постигнути резултати. Наиме, Руске железнице су у 2018. години превезле рекордан број путника, чак 1.152.000.000, а одличним пословним резултатима допринео је и завршетак једног од најкомпликованијих инфраструктурних пројеката - железничког прстена око Москве.

Министарка Михајловић је подсетила да је на деоници Стара Пазова – Нови Сад изграђено првих 10 километра брзе пруге. За три године, у сарадњи са Руским железницама, реконструисано је 205 километара пруга, у шта је уложено 350 милиона Евра. На састанку је говорено о завршетку радова на пружној деоници од Ваљева ка Грчкој. Од Ресника део Ваљева изграђено је 77 километара пруге, а предстоји изградња наставка деонице од Ваљева до Ужица и од Ужица до Врбнице, до границе са Црном Гором.

"Сарадња коју Србија и Железнице Србије имају са Руским железницама јесте једна од најквалитетнијих сарадњи јер оно што треба да изађе јесу завршене, рехабилитоване пруге, по уговору и по квалитету како су и потписане. Тако да, још једном захвалност Руским железницама, ниједном нису пробили рок, ниједном није било проблема којег нисмо могли да решимо и заиста верујем да ћемо тако наставити да радимо наредних година", каже Зорана Михајловић.

Говорећи о пројектима чија се реализација тек очекује, генерални директор Руских железница Олег Белозјоров нагласио је да је на састанку било речи о пројекту заједничког одржавања железничке инфраструктуре Србије.

"Разговарали смо о развоју приградског саобраћаја, а спремни смо да одржавање преузмемо на себе јер је то једна од веома битних грана. Разговарали смо и о оснивању новог заједничког диспечерског центра и то је важна ствар која ће бити уврштена у уговор", изјавио је Белозјоров, након састанка.

Учесници састанка су подсетили да је на изградњи пружне деонице Стара Пазова – Нови Сад, као и на изградњи тунела Чортановци већ завршено 47 одсто радова, нагласивши да се у потпуности поштује договорена динамика.

Прочитајте ОВДЕ ко каже да само Русија и Кина могу подржати политичко-територијални ентитет у границама српских земаља!

Извор: РТВ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА