Најновије

БРНАБИЋ: Бахата Приштина нас је вратила 50 корака уназад! И Трамп их позива да се уразуме! (ВИДЕО)

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да смо отишли 50 корака уназад тиме што је Приштина увела таксе од 100 одсто, те да је политика Приштине бахата, неодговорна, непредвидива и нарушава све оно што је регион урадио на повезивању.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

- Бар једна добра ствар је што сад и други виде каква је то политика. Не помињу се две стране и инсистирамо да се не спомињу. Велико је признање од стране Брисела што виде да Србија није уводила контрамере - напомиње председница Владе.

Истиче да је Београд спреман да настави дијалог са Приштином онда када таксе буду укинуте. Како каже, тим таксама цео регион враћен је 50 корака уназад.

- Нама је неопходан мир и стабилност. Предуслов било каквог економског напретка су регионални мир и стабилност - истиче Брнабићева.

Коментаришући изјаву портпарола КФОР Винченца Граса да специјалне јединице Росу немају обавезу да од било кога траже дозволу за долазак на север КиМ, председница Владе каже да КФОР треба да нам да приручник "шта може, шта не може".

- То је исто као да ви кажете да српска војска и полиција не смеју да уђу, али сме комунална полиција, а то што наша комунална има тенкове... Србија неће допустити да се то тако ради - наглашава председница Владе.

Несрећа у Нишу указала на системске проблеме

Брнабић је изразила саучешће породицама настрадалих у стравичној несрећи на прузи код Ниша.

Одговарајући на питање да ли осећа одговорност због те несреће, премијерка је рекла да сваког дана осећа одговорност кад се нешто лоше деси.

- Постојао је системски проблем, наравно, ако имате занемаривање низ деценија, онда не можете у року од пет, шест година све да поправите и морате да одређујете приоритете - рекла је Брнабићева, додајући да Влада ради на томе да пружни прелази постану безбедни.

Брнабићева је апеловала на све учеснике у саобраћају да буду озбиљни и одговорни.

Већи буџет за просвету и културу

Председница Владе рекла је да никада већи буџет није обезбеђен за просвету и културу, и додала да, ако о нечему Влада води рачуна, то је реформа образовања.

За образовање је, каже, издвојен новац и преко Министарства просвете, али и преко Министарства трговине и буџета за "Телеком" који ће радити на повезивању школа на интернет.

Поред тога, истакла је, урађена је и студија на Електротехничком факултету о потребама школа у Србији како би се направиле школе потребне омладини.

Говорећи о повећањима плата и пензија, Бранбићева је рекла да је реално очекивати повећање плата у 2019. години, али да ће се наставити и с повећањем пензија.

Упитана о увођењу платних разреда, премијерка је рекла да су они неопходни ако се жели да се уведе ред.

- Још не знамо када ћемо увести ред јер има више од 150 коефицијената и зато идемо на сустем платних разреда. Синдикати у здравству се никада нису бунили и давали су подршку, култура и просвета нису биле за то, чак су и штрајковали. Повећали смо секторски плате здравству, просвети и безбедносним службама - рекла је Брнабићева.

Писмо од Трампа Вучићу

Када је реч о писму које је председник САД Доналд Трамп упутио председнику Александру Вучићу и косовском председнику Хашиму Тачију, Брнабићева напомиње да је била изненађена тим писмом.

- Писмо разумем као позив Приштини да се мало уразуми и да прекину са провокацијама. Мислим да су добили мало по прстима. Ми се, као што је председник рекао, нећемо се враћати на дијалог док су таксе на снази. То разуме и подржава Брисел. Видећемо шта даље - рекла је председница Владе.

Прочитајте ОВДЕ чију оставку траже Нишлије.

Извор: Ало/Ртс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА