Најновије

ЕВРОИНТЕГРАЦИЈА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: Трка с препонама, без пречице

Усред рата у Украјини, европски лидери све чешће говоре о бржем приступању нашег региона Унији. Ово је тренутак буђења за Европу, тренутак када треба оживети процес проширења са земљама Западног Балкана, рекао је Жозеп Борељ приликом недавне посете Сарајеву, Тирани и Скопљу. Претходно је и у Београду била шефица немачке дипломатије с поруком да нисмо заборављени.

ЕУ (Илустрација: Pixabay)

Нема брзе траке – јасни су били лидери Европске уније када је Украјина поднела захтев за чланство, петог дана рата.

О домету украјинске, али и молдавске и грузијске апликације говори и њен одјек - Европљани су показали солидарност и покренули полемику. Истовремено, у регион Западног Балкана пожурила је шефица немачке дипломатије. Главна порука била је - Нисте заборављени.

"Посета Аналене Бербок се тумачи као јасан сигнал званичног Берлина да неће дозволити руско мешање на Баклану и као јасна порука земљама да то што је Украјина поднела захтев не значи да ће их Украјина прескочити", каже Ненад Раичевић, дописник РТС-а из Немачке.

У стварности, то би могло да се преточи у почетак преговора за Скопље и Тирану, отварање новог кластера 3 за Београд, финансијску инјекцију за све.

"Засад се није чула реакција Француске и Холандије, које су до сада биле највећи кочничари бржег европског пута овог региона и њихова реакција се може очекивати најраније после француских председничких избора", оцењује Раичевић.

Шта кажу Французи 

Али Западни Балкан ни у кампањи, ни мимо ње, у Француској није тема. Напротив.

"У Француској постоји отворено противљење било каквој интеграцији држава тзв. Западног Балкана у ЕУ. То противљење се рефклетује и међу грађанима, али и политичком елитом. Узимајући у обзир да нема озбиљне агенде о интеграцији, однос према нашем региону усмерен је на јачање политичке сфере утицаја", рекао је Ивица Младеновић, уредник српског издања Монд дипломатика.

Међутим, при преузимању председавања Унији, Макрон је говорио о чланству у разумном року, за разлику од најчешће формулације - европска перспектива. За јун је заказао и регионални самит.

Нема гледања кроз прсте 

Упркос реторици, извештава дописник РТС-а, у Бриселу нема сигнала да би све земље прогледале "кроз прсте" из геополитичких разлога.

"Према дипломатским изворима, за многе земље чланице би усклађеност Србије са спољном политиком ЕУ и санкцијама према Русији могло да постане црвена линија и да спречи отварање новог кластера у јуну или касније. Један од нових одлучујућих фактора у преговорима и нови блокирајући фактор", истиче дописник РТС-а из Брисела Душан Гајић.

Србија је у деликатној позицији, оцена је шефа делегације ЕУ. У усклађивању са спољном политиком Брисела, кључна реч је - постепено. Обазриво - саветују дипломате. Тешко је одговорити на захтеве да се уведу санкције, а да нас тоне кошта дебело. 

"То је нешто што мислим да се схвата у ЕУ, јер ми морамо, ако желимо да постанемо чланица, да и своју спољну политику ускладимо са ЕУ. Међутим, треба бити разуман и то радити постепено. Мислим да се то може узети као моменат обостраног сазревања и нашег да то морамо учинити и њиховог да то не можемо учинити преко ноћи", рекао је проф. Иво Висковић, некадашњи амбасадор Србије у Немачкој и Словенији.

Можда не преко ноћи, али да за брзу приступну перспективу. Изјаснили су се немачки и аустријски канцелар. Против су одуговлачења које регион чини рањивијим. И од високог представника Жозепа Бореља порука која наговештава и шансе и изазове - за проширење Уније - ово је критичан тренутак.

Како је Србија одржала Орбана на власти, погледајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА