Најновије

ПУТИН УПОЗОРАВА: Немојте кретати у авантуру против Русије, у стању смо да вас збришемо

Руски председник Владимир Путин обратио се одбору Министартсва одбране у Москви о глобалном стратешком балансу. Говор је био о паду односа САД и Русије, о грађењу НАТО инфраструктуре на руским западним границама те, о изјави Трампове администрације о томе да се САД повлачи из Споразума о нуклеарном наоружању 1987.

Путин (Фото: РИА)

Путинова порука имала је три правца:

-Модернизација руских наоружаних снага је била успешна те да је руска војска у приправности увек

-Русија је развила ново хиперсонично оружје огромне деструктивне моћи, која иде у серијску производњу са стратешким нуклеарним силама на које САД једноставно не може да одговори

-Русија је одлучна у намери да осигура да су сви покушаји САД да заустави стратешки баланс ефективно одбијени.

Путин завршава поруку са информацијом да су модерне руске снаге „нуклеарно тројство“ (ваздухопловство, морнарица и копнене снаге) већ на импресивном нивоу од 82 %. Он је имплицирао да све у свему, САД удара превисоко: „Ово оружје ће увећати потенцијал наше војске и морнарице, па је тако руска безбедност обезбеђена за деценије унапред. Ово оружје консолидује баланс сила и интернационалну стабилност. Надам се да ће наш нови систем омогућити повод за размишљање онима који користе милитантну и агресивну реторику.“

Главни Путинов проблем било је повлачење САД из Споразума о нуклеарном наоружању. Он је упозорио: „Овај корак може да има негативне последице и да ослаби регионалну и глобалну сигурност. Заправо, дугорочно, може да резултира деградацијом па чак и падом целе архитектуре војне контроле и непролифералних оружја масовног уништења… У случају да се САД повуче из овог споразума, већ сам ово споменуо, бићемо приморани да преузмемо додатне мере да ојачамо нашу сигурност.“

Путин је упозорио да су руске хиперсоничне ракете Кинжал већ функционалне и у саставу наоружања војске.

У геоплотичиком смислу, Путин је подвукао да Москва неће устукнути и да је руска војна моћ најдоминатнија. Очигледно ово упозорене долази у време када САД гура своје евопске савезнике у рат и намеће санкције Русији те прети да повећа своје војно присуство на Црном мору, код Керчког пролаза.

Тензије расту у Украјини, која је историјски била Први круг руске националне одбране. Русија је већ рапосредила Сухоји Су-27 и СУ-30 борце на Криму. Министар иностраних послова Сергеј Лавров изјавио је да Украјина  прави провокативне војне потезе на граници с Кримом и да украјинске оружане снаге имају око 12 хиљада војника.

Лавров је додао да инструктори САД, Британије и других земаља активно помажу наоружању Украјине, док САД дрон константно надлеће регион. С нултом шансом да проамерички кандидат Петро Порошенко победи у марту, САД ће припремити терен у Украјини за улазак у НАТО и ЕУ.

Путин је истакао учешће Кине док се одржавала Восток- 2018 војна вежба. Рекао је да су маневри допринели великом развитку руско-кинеских односа.

Путин је додао да је важно нагласити да су јединице Кине такође деловале по генералном плану и да су практично у војном савезу са Русијом.

Буџет руске одбране је 46 милијарди долара у односу на 725 милијарди које користи Пентагон. Уместо да се повуку, Русија се фокусира на развијање стратешких капацитета како би увећала колосалне губитке Запада, укључујући и САД. Путин је дао приоритет јачању одбрамбенох потенцијала стратешких нуклеарних сила.

Комадант руске стратешке ракетне силе, генерал комадант Сергеј Каракајеј рекао је да ће први Авангард хиперсонични ракетни систем ући у одбрамбену употребу 2019.на јужном Уралу. Авангард је способан да развија хиперсоничне брзине, и да пробија сваку антиракетну одбрану.

Амери повлаче војску из Сирије, а шаљу злогласне плаћенике. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Председник Русије Владимир Путин је присуствовао лансирању интерконтиненталне балистичке ракете Авангард.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА