Најновије

СРБИ НЕ ВЕРУЈУ ЕВРОПИ! Чак 48 одсто Срба нема поверење у ЕУ

Позитивну слику о Европској унији има 39 одсто грађана Србије, два одсто мање него у истраживању које је рађено прошле године, а међу њима најбоље мишљење имају управо млади од 15 до 24 године, посебно студенти, показује најновије истраживање Еуробарометар.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Насупрот томе, негативну слику о ЕУ има 22 одсто грађана, док је неутрално чак 37 одсто њих, преноси "Блиц".

Истраживање Еуробарометра спроведено је од 17. до 28. марта ове године, а учествовало је 33.130 људи из чланица ЕУ и земаља кандидата.

Резултати Еуробарометра показују да грађани Србије немају велико поверење у националне институције, нити у ЕУ.

Подаци показују, да Влада Србије ужива поверење код 44 одсто грађана, парламент код 33 одсто, док је неповерење према тим институцијама исказало чак 49. Поверење у ЕУ има 36 одсто Срба, за један одсто мање него прошле године, а 48 одсто нема поверења.

На питање шта за њих лично значи Европска унија, највише испитаника у Србији (38 одсто), али и у чланицама ЕУ (52 одсто), одговорило је: слобода путовања, студирања и рад било где у Унији, затим економски просперитет (31), губитак културног идентитета (23) и мир (20).

По подацима који су добијени, три четвртине грађана Србије сматра да је економска ситуација у земљи лоша и већина не мисли да ће се стање променити за годину дана.

Негативно мишљење о националној економији има 74 одсто градана Србије, четири одсто мање него у претходном истраживању, а позитивно мишљење има 24 одсто, што је четири одсто више него 2017. године.

Више од половине грађана Србије (57 одсто) сматра да је финансијска ситуација њиховог домаћинства лоша, а 38 одсто да је добра.

Да ли је Вулин предлог о подели Косова изнео у своје име или је то став режима, више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Руски навијачи скандирају Србији!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА