Најновије

Ево зашто од Трамповог затварања границе страхују и Мексиканци и Американци!

Рад Федералне владе САД и даље је блокиран, а Доналд Трамп прети да ће, уколико не добије новац за подизање новог зида на граници са Мексиком затворити комплетну границу између те две државе, што би могло имати тешке последице, не само по Мексико, већ и САД.

Ограда на мексичко-америчкој граници (Фото: Јутјуб)

Километарске колоне аутомобила, који чекају да уђу из Мексика у САД су свакодневне. Сви ти људи прелазе границу легално. Улазе у Сједињене Државе због посла, туризма, школовања. Али, судећи према поруци председника Трампа на Твитеру, то ће им можда ускоро у потпуности бити ускраћено.

“Бићемо присиљени да у потпуности затворимо границу ако нам опструкционистичке демократе не дају новац да завршимо зид и изменимо смешне имиграционе законе којима је наша земља спутана. Тешко је веровати да су постојали председник и конгрес који су их одобрили”, навео је Трамп.

Овакве претње америчког председника наишле су на снажан отпор оних којих се затварање границе директно тиче, и то не само Мексиканаца који би желели да уђу у САД, већ и Американаца попут Едварда Картера, којима је лепше да живе у Мексику.

“Грађанин сам САД, али требало би да могу да дођем овде и живим, као што би Мексиканци требало да могу да оду у САД и живе. Доналд Трамп би требало да сиђе са пиједестала и омогући нама да живимо овде, и њима да живе у САД”, поручио је Картер.

Потенцијалној забрани легалног преласка границе успротивио се и Мексички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор, али је подигао глас и за оне који у САД желе да затраже азил.

“Желимо да очувамо наш однос са Сједињеним Државама и увек ћемо бранити наш суверенитет, али у случају миграната већ смо доказали преданост у очувању права на миграцију у потрази за бољим животом”, подсетио је Обрадор.

У случају потпуног затварања граница САД и Мексика, економски ударац за обе државе био би огроман, будући да десетине хиљада људи дневно прелази границу, а већина њих због посла, попут Џеклин Ортиз.

“Ми који живимо у Мексику и радимо у САД бисмо осетили последице. И обрнуто, многи живе у САД и раде у Мексику, тако да бисмо сви били на губитку”, упозорава она.

Експерти тврде да Трампов потез, уколико буде имплементиран, САД неће донети ништа добро. Нити ће бити новца за градњу његовог зида, нити ће спречити илегалне мигранте да покушају да уђу у Сједињене Државе. Чак ни чланови Трампове партије не желе дуготрајно затварање федералне владе.

Вршилац дужности председавајучег Сенату САД Пет Робертс каже да је одлука о граници ствар принципа за председника. “Безбедност на граници је тешко питање, увек је то и било и везано је за имиграцију. Али морамо пре свега да деблокирамо федералну владу и кренемо одатле”, поручио је он.

Док потенцијално тотално затварање граница прети становницима обе земље, решење се ни не назире, а тешко да ће бити пронађено на седници америчког Конгреса, заказаној за 31. децембар.

Прочитајте ОВДЕ чиме је то Шојгу заледио Запад.

Извор: Н1 Сарајево

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како изгледа ограда која дели САД и Мексико.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА