Најновије

АМЕРИКА СПРЕМА ОДГОВОР РУСИМА: Путинове хиперсоничне нуклеарне ракете обараће ласерима …

Тестирање хиперсоничног оружја ове године у Москви и Пекингу успаничило је војску САД, док покушавају да развију своје одбрамбене пројектиле. Ако ништа друго, делује да САД могу да одговоре.

Путин (Фото: kremlin.ru)

Амерички одбамбени пројектилни систем, стратешки лоциран по целој планети, је украс “одбамбених” способности Вашингтона већ годинама. Систем се ослања на анти-летиличке пројектиле, који треба да сруше непијатељске пројектиле. Али појављивање неконвенцијалног оружја, углавног хиперсоничног, пројекат је подигнут на нови, неконвенционални систем.

Поред рушења пројектила конвенционалним оружјем, антипројектилно истраживање и развој у САД окреће се око две идеје: коришћење ласера и рушење непријатељских пројектила кинетичким уређајем. Америчке војно-индустријске компаније су обрађивале ова два концепта већ годинама, правећи неколико прототипова који се нису нашли у производњи.

Најдеструктивније балистичке ракете подигнуте су на виши ниво и путују свемиром. Док су у орбити, ракете испуштају бомбе и прилагођавају их тако да остану на мети. Тада, оружје базирано на кинетици, треба да их сруши.

Кинетички пресретачи играли су главну улогу у чувеном програму “Ратови звезда” Роналда Регана. Тада, они су требали да нападну и униште непријатељске сателлите. Рејтеон је успешно спровело своје Екоатмосфериско возило, способно за кинетичики ударац у мету из свемира.

Током 2000-тих Локид Мартин дизајнирао је и тестирао концепт Мултипле Килл Вехицле. Уређај је требао да оде у свемир и да одатле управља ракетама. Сваки МКВ је био опремљен кинетичким бојевим главама, које могу да униште непријатељске пројектиле.

Овај програм пропао је због смањења буџета и сумње у продуктивност.

Током 2015. идеја се поново родила, када су компаније редизајнирале овај концепт. Мало се зна о уређају, али делује да је сличан као претходни.

Пресретање долазећих пројектила је деценијама стара идеја, коју тестирају и САД и друге земље. Амерички дизајнери фокусирани су на два концепта- копнено-морски и ваздушни ласер, који може да сруши пројектил.

Прототип вредан пажње јесте Boeing Yal-1, који је полетео током раних 2000-тих. Сличан ласер осмишљен је осамдесетих година.

Yal-1 је био успешан током тестирања, али пројекат је имао технолошке и финансијске проблеме. Ласер је био преслаб да погоди мету с дистанце, а веће оружје летилица није могла да подигне. Пројекат је напуштен.

Средином 2010-тих, идеја о ласеру који носи авион поново се родила. Овај пут, ласер је носио дрон. Прототип би требало да полети 2020-тих.

Војска САД је направила и прототип ласера са копна и с мора. Систем нема ограничења у ваздуху, али домет му је слаб.

Русија и Кина активно и успешно тестирају хиперсоничне пројектилне системе, а САД се суочава с новим изазовом. Званичници САД се жале да њихови непријатељи раде на хиперсоничном наоружању док они то не раде.

У преводу: САД су покушале и нису успеле у овој технологији. За то време, Русија је успела да их надмаши. Руске подморнице имају торпедо нуклеарне бомбе направљене током СССР-а.

Пентагон је већ лансирао на десетак програма покушавајући да осмисли систем одбране од хиперсоничних оружја.

Мало, ако се и ишта зна о системима САД за борбу против хиперсоничног оружја, а тек треба да се види да ли ће војно-индустријски комплекс осмислити нешто ново и сјајно- или троши профит две деценије старог концепта.

Када ће прекинути ратно стање у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА