Најновије

РУС ШОКИРАН: До четвртине Британаца мучи «огревно сиромаштво» па десетине хиљада умиру од хладноће!

Прошле године је Велику Британију потресла смрт од хладноће у свом сопственом дому 38-годишње мајке четворо деце Елејн Морал. О тој трагедини сам писао пре годину дана.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Пише: Павел Шипилин

Жена се топло обукла, али није укључила грејање – није имала новца за то. И тако смо са чуђењем сазнали да постоји озбиљни проблем, који већ много деценија Уједињено Краљевство не може да реши – «огревно сиромаштво» (fuel poverty). 

Сетио сам се те горке приче док сам по ко зна који пут отварао прозор у мом превише загрејаном стану. С времена на време се мора, бар на пола сата проветравати, а иначе постаје сувише загушљиво – греју као да је напољу минус тридесет, иако је само минус седам.

У Британији је све друкчије – како пише Politics, преко дана сиромашни људи, да би уштедели, седе на јавним местима, као што су библиотеке или кафеи. Многи рано иду на спавање, да би се угрејали, и користе свеће да би штедели струју.

Као у средњем веку, зар вам се не чини?

- То је велики скандал што људи умиру јер не могу себи да приуште грејање својих домова. Ја, Данијел Блејк, указујем на трагичне околности и свакодневну дилему «грејање или храна», са којом се данас суочавају многе хиљаде људи у Британији, - изјавио је познати глумац Дејв Џонс, који је играо главну улогу у филму «Ја, Данијел Блејк».

За описивање нивоа смртности због хладноће у Великој Британији, користи се термин «допунска смртност». То је разлика између броја умрлих током четири зимска месеца (од децембра до марта) и средњег броја умрлих претходне јесени (од августа до новембра) и следећег лета (од априла до јула).

До недавно се рекордном сезоном сматрала зима 1999/2000. годину, када је од хладноће умрло 48,5 хиљада људи.

По подацима Управе националне статистике, прошла зима је однела из живота више од 50 хиљада Британаца, што је апсолутни рекорд од 1975, откад се води оваква статистика.

Елејн Морел, која је умрла од хладноће у новембру, није ушла у статистику «допунске смртности».

Смрт од хладноће је, наравно, реткост, али ових 50 хиљада говори да је проблем озбиљан. А и не подлеже сумњи да у хладним месецима лавовски део Британаца живи потпуно некомфорно, а њихова деца се сувише често разбољевају и изостају из школе, што доводи до сниженог нивоа знања.

Компанија Care Network нуди људима помоћ у добијању различитих попуста и невелике новчане помоћи, да би се, например, заменио котао или изоловало поткровље. Њен генерални директор Џејмс Хедли сматра да сиромаштво, лоши станови, високе цене енергената и лоше здравље, претварају зиму у опасно доба за многе Британце.

Баш као у средњем веку. Или можда и много раније – у кожама је вероватно било топлије. Чак и у пећини, поред ватре.

Разуме се да све ово не значи да се људи смрзавају и покривају ињем. Не, у питању је потпуни пад имунитета услед хладноће. До «допунске смртности» доводе, пре свега, респираторна и кардиоваскуларна обољења, као и грип.

Стање се отежава тиме што вакцина против грипа за људе старије од 65 година у Великој Британији због нечега нема довољно. Можда се баш зато број умрлих међу старима прошле зиме удвостручио.

Владин извештај о «огревном сиромаштву» за 2015. годину је уврстио у ту категорију 17 процената домаћинстава у Енглеској. Друга истраживања указују на 24 процента.

У Шкотској је ситуација иста. У јуну је влада промовисала предлог закона, који предвиђа смањење «огревног сиромаштва» на 5 процената до 2040. године.

Покушајте да пренесете такве планове у нашу грешну земљу и замислите да је Медведев објавио: 7 милиона Руса следећих двадесет година неће имати централно грејање. Шта мислите, шта би се онда десило? А у Шкотској о томе говоре без устезања и не плашећи се никаквих протеста.

Како је лако управљати тако мирним грађанима! Смрзавају се, ћутке. Навикли се.

Чини ми се да они тамо манипулишу цифрама, манијаци. А притом се жива у термометру у Гордом Албиону ретко спушта испод нуле, па је њима да реше проблем огревног сиромаштва, много јефтиније него нама. А притом и новца имају више.

Али се у Великој Британији по овом питању нико посебно не узбуђује. Ма шта је то – 30-50 хиљада умрлих од хладноће годишње? Мали губитак.  Жене ће много више да роде.

Наравно, ми у Русији не можемо себи да дозволимо живот без централног грејања, као у Енглеској – становништво би се зими заиста посмрзавало. Али то и значи да изградња свих тих магистралних гасовода, котларница и спровођење цеви од њих до домова и то на великој дубини, чини наш живот знатно скупљим. И то се мора узети у обзир, кад поредимо живот тамо и овде.

Одшкринућу прозор. Опет ми је врућина.

Прочитајте ОВДЕ све о највећој руској тајни од које ћете се следити.

Извор: fakti. org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА