Најновије

ПЛУТАЈУЋЕ НУКЛЕАРКЕ НИСУ ЈЕДИНО ШТО КИНА ГРАДИ У МОРУ: Роботи ће управљати базом која ће бити прва оваква колонија на земљи!

Подводна база коју ће комплетно настањивати и водити роботи гради се по пројекту Кине у Јужном кинеском мору, и биће "прва колонија вештачке интелигенције на Земљи", навели су научници укључени у пројекат.

Кинеска ратна морнарица (Фото: Јутјуб)

Према информацијама које је објавио Саут Чајна морнинг пост, научници у Кинеској академији наука планирају конструкцију подводне базе на великој дубини у Јужном кинеском мору.

Изградња базе се планира на дубини између 6.000 и 11.000 метара, а још није утрвђена тачна локација базе. Као једна од могућих споменута је Манилска бразда, чија дубина прелази 5.000 метара. Проблем је међутим, јер је у њој забележена велика вулканска активност.

У плановима се спомиње да ће базу вештачке интелигенције напајати електрична енергија преко каблова закачених за брод или плутајућу платформу. Наведено је да ће база изгледати као свемирска станица, и да ће имати платформе за пристајање подводних возила. Подморнице с роботима ће испловљавати с њих у истраживачке мисије како би прикупиле податке о изгледу подводног света на великим дубинама. 

Такође, скупљаће се узорци минерала с дубина, чију ће структуру самостално анализирати роботи у бази.

Људи су истражили тек један одсто дна океана који прекривају 70 одсто површине Земље. Тај процес је веома тежак с обзиром на неповољне услове и притисак који расте са дубином. 

"Јако је изазовно изградити колонију за становништво робота с вештачком инетелигенцијом, и то на дну које изгледа као друга планета. Али, ова технологија може да променити свет", изјавио је један од научника са овог пројекта. 

Користи од овог истаживања су безграничне, од бољег разумевања климатских промена, до открића нових лекова или до идентификације морских врста.

Почетни планови предвиђају да ће база коштати око 160 милиона долара. То је само једна у низу кинеских инвестиција у инфраструктуру Јужног кинеског мора. У току је и реализација плана изградње 20 плутајућих нуклеарних централа, а крај изградње прве је планиран већ за крај 2020. године.

Шта је Генералштаб Украјине јавно обећао а тиче се вежби резервиста које су управо почеле прочитајте ОВДЕ.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Кинеска ратна морнарица

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА