Најновије

БРНАБИЋ О ВОЈСЦИ КОСОВА: Надам се да нећемо морати да употребимо своју војску

Слажем се да председником Србије Александром Вучићем у оцени да формирање војске Косова значи да ће Сбрија бити у ћорсокаку, због чега апелујем на Приштину да се "призову разуму", каже премијерка Србије Ана Брнабић.

Ана Брнабић (Фото: srbija.gov.rs)

Она је казала да би све европске лидере упитала шта би радили да су на њеном месту, и истакла да је Србија улагала у подизање одбрамбених капацитета војске и полиције, јер су били девастирани, "зато што смо војно неутрална земља, али и зато што, када неко зна да смо и у том смислу јаки и способни, онда је то аргумент више да морају да седну и разговарају о компромису".

- Надам се да никада нећемо морати то да употребимо, али нажалост мислим да је то у овом тренутку једна од опција на столу. Не можемо да гледамо како неко спроводи ново етничко чишћење, нове Олује и ако Еди Рама на њих позива - рекла је Брнабић.

Како је истакла, није то лоше само за Србе, или Албанце, то је лоше за регион и катастрофално за Европу.

- Срамота је да у 21. веку причамо о томе, уместо да причамо о школама - подвукла је она.

Поновила је да је приоритет владе образовање и дигитализација и да је важно да се направи даљи искорак у економији заснован на иновацијама, да би се брже повећала просечна примања у земљи.

Шта би европски премијери урадили?

Како је рекла, често је у шизофреној ситуацији да се бави тим стварима, а да онда мора да се врати у 19. век и да одговара да ли ће неко супротно свему нормалном, свим медјународним споразумима и сопственим актима, да прави војску.

- Да ли би 15. децембра ишли да покоре, физички, неки народ само зашто су они Албанци, а ми Срби. Шта би неки други европски премијер радио у тој ситуацији? То су ненормалне ствари, да данас, у 21. веку уопште о томе размишљамо и причамо да имамо такву опасност - поручила је председница владе.

Подвукла је да ће наредне године 20 милиона евра бити уложено да би у 50 школа у Србији био уведен брз интернет и од 1. септембра 10.000 дигиталних учионица.

- Мој приоритет су школе, а њихов пушке. Да ли разумете о чему Србија прича и размишља. То су наши приоритети, а види се о чему размишља влада у Приштини - рекла је она.

Брнабић је истакла и да ће Београд апеловати на, пре свега, сталне чланице СБ УН, јер ни по једном међународном споразуму не постоји опција да такозвано Косово, односно привремене институције самоуправе у Приштини, формирају сопствену војску.

- Ни по једном. У том случају, они који су дали мандат УНМИКУ, Еулексу, КФОР-у, морају да се умешају и да кажу - ако ви нећете да поштујете сопствена акта, морате да поштујете оно што смо вам ми дали као мандат, да позову Приштину на поштовање споразума - рекла је председница владе.

Надам се да ће САД имати довољно разума

На питање да ли Србија има нека оперативна сазнања, с обзиром да је рекла да ће "они 15. децембра ићи да покоре један народ", Брнабић је одговорила да је о томе причао Кадри Весељи. Она није желела да коментарише медијске наводе да Американци шаљу оружје у Албанију, која је наводно намењења војсци Косова, истичући да је то озбиљна тема и да се нада да ће бити довољно разума на страни САД.

- Надам се да ће бити довољно разума на страни САД да знају шта је добро за њихове партнере у Приштини - рекла је Брнабић.

Казала је и да је албански премијер Еди Рама изнео неистине када је рекао да је Србија кршила ЦЕФТА споразум и да се наводно Приштина на то жалила.

- Све то је политичко спиновање са намером да се Србија окриви за све неразумне одлуке Приштине - каже она.

Навела је да се наивно уздала у албанског колегу Едија Раму да ће позвати Приштину на разум и да се односе у складу са временом у којем живимо, са 21.веком, јер је оно што Приштина ради политика 19.века, и позвала приштинске власти да коначно објасне прави разлог због којег су увели таксе на српске производе, јер су до сада изнели више изговора.

Брнабић је рекла да сматра да неко ко је председник владе мора одговорно да делује а Рама је, према њеним речима, уместо да допринесе подизању квалитета живота грађана у својој земљи и региону, изнео неистине са циљем спиновања. Једињи циљ његове изјаве је, каже, да се "сада политички спинује и окриви Србија за све неразумне одлуке Приштине".

Шта је објашњење?

- Моја прва мисао када сам видела ово је била да су у Приштини требало да се договоре око тога шта ће да им буде објашњење за увођење таксе од 10 па 100 одсто, пре њиховог увођења, како би свима дали једно те исто објашњење, а не сада да мењању објашњења сваких недељу дана. Прво је било да су таксе уведене као одговор што Србија није дозволила ваљда чланство такозване Републике Косово у Интерпол. Сви су то чули и Србија и остале земље у региону, ЕУ и међународна заједница. Пошто то није имало нарочитог смисла, онда су сада променили па су сада увели таксе, јер Србија крши ЦЕФТА споразум - казала је она.

Брнабић је поручила Приштини да размисли о томе због чега су увели таксе, "како би ми као озбиљна држава могли да одговоримо на то".

Брнабић је казала да је неверовато што је Рама отишао корак даље и изјавио да се Приштина на кршење споразума жалила, али да није било реакција с друге стране.

- Како се Приштина и када жалила. Покажите ту жалбу. ЦЕФТА споразум је јасан и недвосмислен. Постоји званичан формални процес за жалбу - указала је председница владе.

Брнабић је подсетила да је Србија 27. новембра послала званичан захтев ЦЕФТА секретаријату за покретање механизма за решавање спора.

- Ако је Србија кршила ЦЕФТА споразум, Приштина се на то жалила, није добила ниједну реакцију с друге стране, ако се то десило, покажите званичну жалбу. Ако нема оваквог доказа да се Приштина жалила на кршење ЦЕФТА споразума, онда је Рама свесно и намерно покушао да обмане јавност у региону, али пре свега партнере у ЕУ, зато што кршење ЦЕФТА споразума пре свега значи кршење ССП-а од стране Приштине - рекла је премијерка.

Како је навела, "у тренутку када смо дошли до тога да преговарамо о Протоколу 6, Приштина је тражила да не буде потписано као УНМИК Косово, јер је УНМИК потписница, него да они то потпишу као Косово, што је нама било неприхватљиво, али у циљу регионалне сарадње, стабиности ми смо одлучили да ни овде немамо тврд став".

- Одлучили смо да будемо конструктивна толерантна страна и да се нађе решење са којем би била Приштина задовољна, а заштићен интерес Србије. Ја сам 5. новембра послала писмо европском комесару Јоханесу Хану у коме је наведнео шта Србија предлаже као компромисно решење - објаснила је она.

Брнабић је казала да је циљ био да се нађе компромис, а онда нам се на то врати тиме што неко уведе таксу од 100 одсто на српске производе, уз тврдњу да кршимо ЦЕФТА споразума.

- Желим да кажем да се макар у једном слажем са Рамом, а то је део његове изјаве где признаје да је повећање таксе нереално - додала је она.

Брнабић је указала да "Приштина дугује објашњење нама, али и ЕУ, као и свима у УН, пре свега Савету безбедности који је дао мандат УНМК-у да потпише ЦЕФТА споразум".

- Хоће ли уследити и неко треће објашњење. Ненормално је да у 21. веку у Европи палите кекс само зато што је српски, или мрзите млеко што је крава која га је дала српска. То је ненормално. Ненормално је да у 21. веку Срби на КиМ немају грејање, храну и лекове пред Божић. Потпуно је ненормално да у 21.веку у Европи данас Срби који живе на КиМ немају информисање на сопственом језику. Данас је 14 дан како је штампа на српском језику забрањена на КиМ - подвукла је она.

Брнабић је казала да је у вези забране српске штампе на КиМ писала ОЕБС-у који је то само осудио.

- Ми причамо о слободи медија, а они само осуђују што 14 дана над једним делом територије КиМ забрањена штампа на једном језику - рекла је премијерка.

Брнабић је казала да ће Србија наставити да се залаже за мир, стабилност, разум, да ће дати све од себе, и ни на који начин неће доприносити даљој ескалацији тензија, даљим конфликтима.

Због тога није желела све изјаве Раме да коментарише, као и све оно што се догађало последњих недеља јер, како истиче, то не би било у интересу регионалне стабилности, нити би помогло ситуацији коју данас имамо, а која у ствари говори о томе колико је мир у региону нестабилан.

- Колико је крхко све што смо радили неколико година уз огромну помоћ Европске комисије и појединачних члнаица ЕУ, пре свега Немачке, која је покренула Берлински процес у којем смо доста урадили. Имамо потпуно другачије визије и то је оно што мене највише плаши - казала је Бнабић.

Београд има другачије визије од Приштине

Она је истакла да Београд има другачије визије од Приштине, и да је један од наших приоритета да ли ћемо постати пуноправна чланица ЦЕРН-а, да од 1. јануара следеће године почиње да ради Фонд за науку, као и порески подстицаји за иновације, стартап компаније.

Србија ће се, навела је, такмичити у иновацијама, економији, подршци младима и упитала Албанце у Приштини да ли мисле да ће политика коју воде да задржи младе да остају тамо и да они желе војску, да пале кекс.

- Моја нада је била да ће их Рама позвати на разум. Не треба да се играмо будућношћу нових генерација. Доста је политичких спинова. Превише је тешка ситуација за политичке спинове - поручила је премијерка.

Поновоила је да Приштина крши и Бриселски споразум, јер није основала Заједницу српских општина како је било предвиђено, а замера Београду да крши споразум у области енергетике.

У споразуму, како је појаснила, стоји да да ће ЗСО, када буде формирана, да региструје српске компаније на северу.

- Где је ЗСО? - упитала је Брнабић, и додала да смо били спремни да ЕПС прошле године четири пута поднесе захтев за регистрацију компаније.

Навела је и да је јуче српски тим имао први незваничан састанак са предстаницима УНМИК-а, због захтева поднетог ЦЕФТИ и да је следећи корак да Србија предложи место и време првог директног састанка, што ће и урадити у наредна 24 сата.

Додала је да ће се Србија ослонити на партнере међу државама чланицама ЕУ, пре свега на Кипар, који ће покренути званичну процедуру због кршења ССП од стране Приштине.

Нема разлога да влада преиспитује одлуку "Телекома"

Премијерка је рекла да влада може да преиспита одлуку "Телекома" у вези преузимања "Коперникуса", али да не види разлог зашто би то радила, јер се "Телеком" бори за тржиште.

- Што се тиче Коперникуса, влада наравно може да преиспита одлуке "Телекома". Не видим зашто би их испитала, не видим ни један разлог зашто би испитала одлуке "Телекома" који се бори за тржиште, функционише на јавном конкурентном тржишту и треба да се бори најбоље што може - рекла је Брнабићева.

"Телеком" је почетком новембра извршио аквизицију кабловског оператора "Коперникус технолоџи" за око 195 милиона евра.

Вучићева писма, леп гест

Брнабић је рекла и да је писмо захвалности, које је председник Србије послао пензионерима, јако леп гест и да не може да верује да неко од тога може да направи било шта негативно.

- Да ми је неко причао да ће неко да направи такву причу од тога што председник Републике пише пензионерима, да им се захвали на нечему, да им се обрати, не бих веровала - рекла је Брнабић.

Коментаришући то што је повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић поднео пријаву против НН службеног лица у ПИО фонду, због сумње да је неовлашћено саопштило СНС податке пензионера, рекла да је повереник независна институција и да ће она, као предсдница владе, поштовати његове одлуке.

Русија се вратила на главну сцену, а 400 година доминације Запада се приближило свом крају! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА