Најновије

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: Рампа на граници за „тајне армије“

У оквиру ратног права, Украјина је увела ограничења за мушкарце који желе да уђу у ту земљу, и то пре свега – руске. Реч је о превентивној мери којом се спречава формирање проруских „тајних армија“ у Украјини.

Украјинска војска (Фото: Јутјуб)

Када је Украјина у петак најавила привремену забрану уласка у земљу за руске мушкарце старости између 16 и 60 година, дигла се велика бука, па и у иностранству. Можда превелика, јер први биланс показује да је Кијеву било важније да застраши и да нема тоталне забране.

Од ступања на снагу ратног права 26. новембра, број руских грађана који су ушли у Украјину се смањио за више од половине, рекао је у понедељак ујутро шеф украјинске граничне полиције Андриј Демченко. Према његовим речима, тренутно сваког дана у Украјину жели да уђе 1300 до 1500 Руса. А донедавно их је било три до пет хиљада.

Број досад изречених забрана преласка границе није велики, иако наводи о томе врло варирају. Од почетка спровођења ове мере је, према речима Демченка, на граници заустављано око 80 руских грађана дневно. На питање ДW, његова служба је, међутим, навела двоструко већи број, наиме, 600 људи.

При томе образложења за забрану уласка сежу од „непотврђених циљева путовања“ до „посете окупираним подручјима“, како Кијев зове Крим и Донбас. Гранични службеници се фокусирају на мушкарце из Русије између 16 и 60 година, каже за ДW Демченков заменик Олех Слободјан, „но, то не значи да свим мушкарцима не дозвољавамо да пређу границу. За све су уведене додатне контроле, на пример, разговори. При најмањој сумњи у погледу циља путовања, изриче се забрана.“

Превентива против „тајних армија“

Ова мера је део ратног права које је Кијев увео до краја децембра у неким регионима на Истоку и Југу земље Председник Украјине Петро Порошенко је тај , досад јединствен, корак образложио последњим инцидентом у Црном мору, када је руска обалска стража напала један шлепер и два полицијска чамца украјинске морнарице. Бродови су блокирани, а против посаде су подигнуте оптужнице.

Украјинска војска у ратном стању

Забране уласка у земљи би требало да спрече настајање неке врсте „тајних армија“ као 2014, каже Порошенко. Он канда мисли на припаднике руске тајне службе или плаћене војнике који су најпре помагали око анексије Крима а касније су учествовали и у распламсавању рата у источноукрајинском и рудом угља богатом Донбасу.

Ограничења када је реч о уласку у земљу важе за све стране, али примарни циљ су Руси. Погођени су и неки познати руски уметници. У оне који су морали да се врате кући спада и Андреј Меркурјев, солиста Бољшој театра. Он је хтео у Одесу, на представу свог балета, али је на тамошњем аеродрому заустављен и враћен кући. Култни музичар и рок-звезда 80-их година Борис Гребеншчиков је на Фејсбуку најавио да ће због „више силе“ концерте које је требало да наредних дана одржи у Кијеву и Одеси одгодити вероватно за лето 2019. Он, додуше, није директно спомињао мере Кијева. Гребеншчиков има 65 година и те мере га заправо не погађају, али очито жели да предупреди могуће проблеме које би могли имати чланови његове групе.

Од анексије Крима 2014, Украјина је стално ограничавала могућности уласка у земљу за Русе. Оштрије су контроле, неки људи су се нашли на црним листама и добли су забране уласка на много година. Нема више директних авионских летова. Од почетка 2018, Руси смеју да иду у Украјину само ако поседују биометријски пасош. Разговара се и о увођењу виза. Број посетилаца из Русије се на више од девет милиона 2013. смањио на мање од 1,5 милион 2017.

Прочитајте ОВДЕ зашто се Русија “баш потресла”.

Извор: Дојче Веле

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте могућности украјинске армије.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА