Најновије

ТРАЈКОВИЋ: Вучић и Тачи - један тим на истом задатку! Ево колико се Срба иселило са севера Косова

Председница невладине организације "Европски покрет на Косову" и бивша посланица Скупштине Косова Рада Трајковић изјавила је у Новом дану да председник Србије Александар Вучић "користи Србе са простора Косова и Метохије да решава велика државна питања или их злоупотребљава кријући немоћ и губљење ауторитета у међународним круговима".

Рада Трајковић (Фото: Јутјуб)

Трајковић оцењује да председник Косова Хашим Тачи "има добру, транспарентну и нетранспарентну, комуникацију са председником Србије".

"Они су готово у дневном контакту, они синхронизују своје деловање, потпомажу се на различите начине, користе све начине да један другога подрже. Углавном, то је један тим на једном задатку", казала је Трајковић.

"Вучић и Тачи не схватају да се ти преговори не воде у неком вакууму, ти преговори се воде у окружењу врло нестабилних држава. Само незрела политичка елита покушава, иако има подршку негде у свету, да инсталира пројекат Блиског истока 2 на Балкану кроз пројекат поделе Косова. То је опасан пројекат који најдиректније угрожава не само нас Србе испод Ибра већ и читав регион", сматра Трајковић.

Каже да је највећи проблем то што је Вучић прихватио да преговара о решавању статуса Косова.

"И да не буде поделе, да се то спречи, ми већ имамо последице - у последње време, од јасније промоције поделе Косова, преко 9.000 Срба се иселило са простора Косова и Метохије. И то су најмање Срби испод Ибра, највећи проценат се исељава са севера Косова", рекла је Трајковић.

Милан Радоичић одређује ко ће да буде градоначелник у свих десет општина и одређује ко ће да буде министар у Влади Косова.

Оцењује да ситуација на Косову није драматична толико колико се то чини пратећи медије у Београду.

"Посебно није драматична за нас Србе са простора Косова и Метохије. Још увек су нам рафови препуни разних артикала, знам да се Грачаница, ја сам дуго водила здравство, одавно снабдева кисеоником са Косова... Мислим да је ово више драма за Београд, више ће ударити буџет државе и привредника у остатку Србије него што ће на директан начин угрозити стабилност Срба", каже она.

Говорећи о повећању такси на увоз робе из Србије, Трајковић је оценила да је одлука политичка, а не економска, са ограниченим веком трајања.

"Ако посматрамо кроз призму економије, она угрожава све становнике Косова и Метохије, посебно привреднике и пре свега Албанце. Притисак је велики албанских бизнисмена на Владу Косова", каже она.

Она додаје је тиме премијер Косова Рамуш Харадинај, који је у сукобу са председником Тачијем, желео да заустави преговарачки процес.

Трајковић закључује да Харадинај има "готово једнодушну подршку у албанском друштву - од елитних кругова до народа".

Прочитајте ОВДЕ ко каже да је формирање војске Косова немогуће без промене Устава и подршке Срба.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА