Најновије

Хероји мира - Срби за Србе (ВИДЕО)

У  двадесет и првој емисији емисији "Разбуђивање" гост је био Игора Рашула, председник Хуманитарне организације "Срби за Србе".

Игор Рашула (Фото:HelmCast)

Игор Рашула је рођен у Београду 1986. године где је завршио основну школу, а касније се привремено преселио у САД где је завршио средњу школу и колеџ. Његови преци су из јужних делова Лике, одакле су сеобама дошли у Бачку, а касније у Београд.

Игор Рашула је у емисији "Разбуђивање" испричао како су настала ХО "Срби за Србе" и њен историјски развој... на једном интернет порталу SerbianCafe који су углавном посећивали наши земљаци настањени у дијаспори,крајем 2005. године покренута је дискусија како да се помогне сународницима у матици. Тако је скупљена једна мања свота новца која је однета једној породици у околини Добоја у Републици Србској. Када су извештаји приказани на том форуму, почело је више људи да се прикључује и скупљено је још више новца. Заправо прича је добијала све више на снази.

Игор Рашула се враћа у Београд након школовања и ту званично се оснивају "Срби за Србе" као хуманитарна организација у Републици Србији... Касније све то раширило тако да постоји још девет огранака широм Балкана, Европе и Америке: Црна Гора, Република Србска, Немачка, Аустрија, Швајцарска, Шведска, Канада, САД, Норвешка...

Кључни моменат у раду организације биле су Мајске поплаве на Балкану 2014. године које су донеле велику катастрофу. Иако је то било и ван могућности саме организације, момци и девојке су дали све од себе да помогну угроженим људима од поплава. Највише су помогли породицама у РС, тачније општина Лопаре. Након тога организација се све више шири која данас има велики број волонтера спремни да реализују велике акције.

Једна од занимљивих акција јесте свакако "Тројка из блока" која окупља позамашан број младих људи који се такмиче на кошаркашким теренима у скоро свим већим местима Републике Србије, Црне Горе, Републике Србске и има чак и градови у дијаспори.

Сав прикупљени новац иде у јединствен фонд организације који се после носи вишечланим породицама на Косову и Метохији, Федерацији БиХ, Крајини, Републици Србској... али и Црној Гори и Републици Србији. Породицама се купују нове ствари од беле технике, попраља им се кров или назида део куће, оспособи купатило, купује нека пољопровредна машина или грло стоке. Ово се показало као одличан систем јер се лако прикаже донаторима где је завршио њихов новац. Овај пример су усвојиле и друге организације сличних деловања.

ХО "Срби за Србе" су одликовани више пута од СПЦ, Републике Србске као награда за вишегодишњи мукотрпан рад у помагању својим сународницима. Наравно, највеће признање добијено је у виду дечијих осмеха и њихових цртежа којима су малишани изражавали срећу што их је неко обишао и поклонио љубави. Постоји преко 2.400 породица које је ова организација помогла са три милиона евра колико је скупљено у претходних 13 година.

Поред тога, ХО "Срби за Србе" су штампали више модела мајица и дуксерица, застава са националним мотивима, а са тим новцем се покривају административни трошкови организације…

Kaко је Вучић умало заплакао гостујући на ТВ Пинк погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда/HelmCast

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА