Најновије

Погледајте због чега никако не можете флашице воде да унесете у авион: Ево шта је прави разлог такве чудне одлуке (ВИДЕО)

Путници који су уморни и изнурени од дугог чекања у реду за улазак у авион могу и даље да скупе довољно снаге како би се жалили на оштре мере обезбеђења аеродрома. Обућа и каишеви се скидају, преносиви рачунари се узимају из њихових торби, а неотворене флаше воде се бацају у канте за смеће.

Аеродром у Истанбулу (Фото: Јутјуб)

За вид транспорта који може да проузрокује дехидратацију, забрана да се флаше воде могу унети у авион мало личи на затвор. Ове смернице је успоставила Директива за безбедност саобраћаја 2006. године.

Течности, гелове, пасте и аеросоле можете да унесете само у посудама од 100 милилитра. Све посуде морају да се спакују у пластичну, провидну кесу са затварачем са жлебом, или зип затварачем. Кеса не сме да буде већа од 20x20 центиметара, а запремина кесе не сме да прелази један литар. Иако су правила подвргнута критикама и исмевању, обавештајне агенције и даље верују да су имале врло добре разлоге за увођење ових смерница. 

- Забрана одређене количине течности у авионима, била је директни резултат операције Оверт – каже Стив Херсем, бивши заменик директора дела Централне обавештајне агенције задуженог за људску интелигенцију. 

Операција Оверт је била термин који се користио за описивање заједничких напора да се спречи завера Абдула Ахмеда Алија, британског држављанина који је био познат по везама са радикалним исламистима и терористима, са којима се повезао током честих путовања у Пакистан. Али то није било једино оправдање за забрану уношења течности у авионима. Можда је директно повезано са операцијом Оверт, али обавештајне службе и агенције и даље јављају да претње организација, попут Ал Каиде, не јењавају. 

Али зашто запремина кесе не сме да пређе један литар? Према Директиви за безбедност саобраћаја, ограничена запремина амбалаже је "критична граница" да се било шта дигне у ваздух.  Ако заиста желите да пренесете флашу воде поред обезбеђења, само је замрзните. Док су у потпуности залеђене, течности могу да се преносе. Или, можете да понесете празну боцу коју можете напунити када завршите са провером. Да ли вам ово одговара? Не баш. Али Херсем тврди да је ово неопходно:

- Све док постоје терористи који су усмерени ка цивилном ваздухопловству, ове врсте забрана морају да остану на снази и корисне су у целини.

Џулијан Асанж је под великим притиском еквадорског председника Лењина Морена да напусти амбасаду Еквадора у Лондону. Погледајте ОВДЕ.

Извор: nationalgeographic. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Понесите празну пластичну флашу, па је после контроле напуните водом

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА