Најновије

ПРИШТИНА ДОБИЛА ПО НОСУ! ПУТИН И НАТО ОВОГА ПУТА СЛОЖНИ: Косовска војска ствара хаос на Балкану!

Приштина је добила жестоке пацке од светских моћника! После упозорења Србије да је формирање војске Косова, најављено за 14. децембар, досад најозбиљнија претња по безбедност Срба на КиМ и мир на Балкану, на алармантно стање и драматичну ситуацију указао је и председник Русије Владимир Путин. Такође, Приштина је добила оштар прекор и од НАТО, који је поручио да је овај потез Приштине супротан препорукама многих савезника Алијансе.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Москва је позвала "спонзоре Приштине - ЕУ и САД - да изврше јак притисак на косовске Албанце како би опозвали своје провокативне одлуке и да би се спречило јачање напетости". Руско министарство спољних послова је саопштило да се Москва нада да ће међународне снаге испунити мандат који им је поверен за КиМ и да ће у случају појављивања некакве војске Косова одмах предузети мере за њено разоружање.

Претња за цео регион

- То је још један дестабилизујући и провокативни корак после увођења такси од 100 одсто на робу из Србије и БиХ. Војска коју стварају косовске власти може довести до најтежих последица не само за српско становништво у региону већ и за безбедност балканског региона у целини - наводи се у саопштењу МСП Русије.

Тензије су додатно повећане и због незваничних информација да се Албанци увелико наоружавају, а да оружје стиже из САД преко Албаније.

Против стварања косовске армије је и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг:

- Такав корак долази у погрешно време, супротан је препорукама многих НАТО савезника и може да има озбиљне последице по косовске евроатлантске интеграције - рекао је Столтенберг. Он је нагласио да НАТО подржава косовске безбедносне снаге у садашњем мандату и да свака трансформација мора да буде у складу са уставом.

Угрожен мир

- Оно што су сада најавили дешава се без консултација НАТО савезника и других земља, као и без инклузивног процеса на самом Косову - упозорио је Столтенберг, уз опаску да ће НАТО морати да преиспита ниво свог ангажмана на Косову уколико мандат КБС еволуира.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да Приштина ништа не ради на своју руку:

- Албанци покушавају да нас на све начине притисну да признамо Косово, а знају врло добро да од тога нема ништа. Војска Косова је директна претња по мир и стабилност у региону и Запад би морао да заузда ово лудило Приштине. Они су га створили, они треба да га решавају ако заиста желе мир.

Небојша Стефановић: Албанци опет звецкају оружјем

Потпредседника Владе Небојша Стефановић каже за да је очигледно да приштинске институције на сваки могући начин желе да заплаше Србе на КиМ и да их формирањем такозване војске, мимо међународних прописа и Бриселског споразума, натерају да напусте своја вековна огњишта.

- Постоји јасна жеља Албанаца да етнички очисте нашу јужну покрајину, а нове провокације и звецкање оружјем воде ка неком новом погрому Срба. Иако је потпуно јасно да Срби желе мир, да се залажу за политику стабилности и напретка, то није и жеља власти у Приштини. Очекивање озбиљне реакције међународне заједнице једнако је "чекању Годоа". Као што видите ни две недеље након увођења срамотних такси од 100 одсто, нема конкретне акције која би довела до њиховог укидања. Надам се да иза последњих акција не стоје моћне државе запада, јер нажалост једино то може да објасни изостанак праве акције какву смо могли да виђамо широм света у сличним ситуацијама - наглашава Стефановић.

Ана Брнабић о приштинским претњама

Говорећи о војсци Косова и спекулацијама да Американци наоружавају Приштину, премијерка Ана Брнабић је отворено рекла да је и одбрана силом једна од опција на столу.

- Надам се да ће бити довољно разума на страни САД, да знају шта је добро за њихове партнере у Приштини - рекла је она и додала да се слаже са председником Вучићем у оцени да формирање војске Косова значи да ће Србија бити у ћорсокаку и да због тога још једном апелује "да се призову разуму".

Премијерка је објаснила да је Србија улагала у подизање одбрамбених капацитета, војске и полиције, јер су били девастирани, али и зато што је то, када неко зна да смо јаки и способни, аргумент више да мора да се седне и разговара о компромису:

- Надам се да никада нећемо морати то да употребимо, али, нажалост, мислим да је то у овом тренутку једна од опција на столу. Не можемо да гледамо како неко спроводи ново етничко чишћење, нове "Олује", и ако Еди Рама на њих позива.

Зоран Драгишић: Запаљиво и драматично

Професор Факултета безбедности Зоран Драгишић оцењује за наш лист да је ситуација на КиМ запаљива и драматична због све агресивнијих потеза Приштине:

- Њима је војска потребна у настојању да заокуже своју квазидржавност. У неком одмеравању снага између Србије и Косова, огромна превага је нашој страни. И те како је Приштина свесна да, уколико силом крену на Србе, да ће Србија силом одговорити. То је председник Вучић неколико пута јасно рекао.

Рамуш Харадинај: Војници не иду на север КиМ, већ у Авганистан

Тзв. косовски премијер Рамуш Харадинај изјавио је да Косово не формира војску за север КиМ, где претежно живе Срби, и да су такве изјаве званичника Србије "чиста лаж", као и да је убеђен да неће бити рата. Како је рекао, "Косово формира војску за Авганистан и Ирак" да би помогли другим земљама.

Александар Чепурин: Подржаћемо и разграничење ако га Београд хоће

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин најавио је да ће Москва подржати одлуку коју Србија сматра прихватљивом за себе, па чак и разграничење.

- Ако је Београд задовољан разграничењем са косовским Албанцима, не видим разлога да Москва има примедбе тим поводом - рекао је Чепурин за Корд магазин.

Руски Рамбо је бранио Србе на Косову 1999, а о његовим подвизима прича се и дан данас. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Стојановић и Радић: Војска Косова неће напасти север

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА