Најновије

ХАРАДИНАЈ ЈЕ ПОТПУНО ПУКАО, НЕ ЗНА ВИШЕ ШТА ПРИЧА! Западу поручује: Је*еш НАТО, ми правимо војску!

Премијер лажне државе Косово Рамуш Харадинај поручио је јуче да ће 'војска Косова' бити формирана наредног петка, 14. децембра, упркос јасном упозорењу НАТО пакта да ће Приштина сносити последице ако на силу, незаконито, оснује своје оружане снаге!

Рамуш Харадинај (Фото: Јутјуб)

Харадинај је рекао да ће се, упркос поруци НАТО, за седам дана гласати о трансформацији Косовских безбедносних снага (КБС) у 'војску'. Он је нагласио да га уопште не занима то што је западна војна алијанса против овог потеза приштинских власти! Генерални секретар НАТО пакта Јенс Столтенберг претходно је изјавио да је формирање 'војске Косова' супротно свим њиховим препорукама.

Према Столтенберговим речима, одлука Приштине да формира своју војску долази у потпуно погрешном тренутку.

- Овакав корак долази у погрешно време и у супротности је са препорукама НАТО савезника. Он може имати негативне последице по косовске евроатлантске интеграције. Харадинају сам јасно поновио став НАТО пакта да ће, ако се промени мандат КБС, алијанса морати да преиспита ниво ангажмана са безбедносним снагама Косова. НАТО остаје посвећен очувању мира на Косову кроз мисију КФОР, која једина има мандат УН... - рекао је Столтенберг.

Харадинај, међутим, тврди да је најављена трансформација КБС у војску у складу са косовским уставом.

- Стварање војске наредне седмице јесте наш унутрашњи процес. Он је у складу са косовским, најнапреднијим уставом у свету, који садржи све вредности демократије. Имали смо разговоре са свим заинтересованим странама. НАТО има тежину и може да изрази мишљење, али уверени смо да се неће довести у питање наши односи са том војном алијансом - поручио је Харадинај.

Коментаришући ове наводе, генерал у пензији Божидар Делић каже да су Харадинајеве изјаве усмерене ка Шиптарима како би очувао политички рејтинг.

- Харадинај ће радити само оно што му је дозвољено. Лажна држава Косово не може формирати војску ни по такозваном косовском уставу, ни по Резолуцији 1244 СБ УН, јер је КФОР једина оружана сила у покрајини. О свему на Косову одлучује САД, па се КФОР и не пита много. Ово је притисак на Србију... - наглашава Делић.

Безбедносни стручњак Милан Петрић понавља да формирање "војске Косова" није у складу са законима.

- Потези појединих функционера на Косову заличе често на потезе очајника. Они нису у стању да испоштују споразуме чији су потписници. Шаљу поруке силе, говоре језиком мржње, прете чак и својим савезницима и звецкају оружјем. Не умеју да проблеме реше мирним путем, па прибегавају за 'војском' не би ли извршили притисак на Србе. Губе политичку битку, па су јако нервозни... - закључује Петрић.

Вучић поручио да је Харадинај у праву. Погледајте ОВДЕ на шта је мислио.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Најновија изјава Рамуша Харадинаја, да ће Американци бранити “Косово” уколико Србија “нападне”

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА