Најновије

БУДВА БУКВАЛНО ТОНЕ У МОРЕ ОД ПРЕКОМЕРНЕ ГРАДЊЕ: Огромна пукотина шири се градом и прети да прогута све пред собом! (ВИДЕО)

Становници Медитеранске улице у Будви, која води од јадранске магистрале до старог будванског града, већ два дана су у великом страху јер се на коловозу појавио расцеп у дужини од преко 30 метара који се стално продубљује и шири, због чега је комунална полиција забранила саобраћај.

Пукотина (Фото: public)

Да се ради о озбиљном проблему, упозорио је градоначелник Будве Драган Краповић, који се обратио на више релевантних адреса у Подгорици тражећи да се прво испита о чему се ради а потом да се предузму мере заштите. - Не желимо да плашимо грађане, али је очигледно да је ситуација озбиљна. Надамо се да ће стручњаци Грађевинског факултета што пре установити о чему је реч и предложили мере које би требало предузети - казао је Краповић. - Брине то што се расцеп шири и преноси се на околне тротоаре. Уз саму улицу се налази и Дечји вртић “Љубица Јовановић Маше”, па су родитељи малишана који га похађају забринути. У четвртак њих седемдесеторо није довело своју децу у вртић. Краповић је истакао да постоји сумња да су за “цветање” улице и појаву рупа у Медитеранској заслужни солитери који су изграђени с доње стране улице према мору, и они који су у изградњи. Ради се о превисоким и претешким објектима који су поређани један уз други на трусном терену. Професор др Раде Ратковић, који је у туризму више деценија, каже да су након разорног земљотреса 1979. године домаћи и страни стручњаци направили сеизмичку слику целог подручја. За Словенску плажу и простор уз њу, где се налазе поменути солитери који сада доносе страх и бригу, рекли су да је у питању песковито подручје, на којем не треба градити, посебно не објекте веће од два спрата, уз поштовање сеизмичких стандарда. На то се заборавило, дошли су нови бизнисмени, инвеститори које интересује само профит и никли су солитери који сада доносе бригу, јер је врло могуће да су подигнути на клизишту. Будвани који овде дуго живе кажу да се локалитет на којему су саграђени или се тек граде солитери раније звао Веља (велика) Вода и да тај назив упућује на то да је тај терен превише мекан и порозан да би понео мамутске грађевине које треба да појединцима донесу добре зараде. Први човек Будве је саопштио да су људи из локалне управе и јавних предузећа стално на терену, да прате развој ситуације и да су спремни да реагују после налаза стручњака из Подгорице.
- АКО буде требало, спремни смо и за предузмемо ригорозне забране даље градње на овом подручју - каже први човек Будве и додаје да је очигледно да је "ранија власт олако издавала грађевинске дозволе, не поштујући мишљење струке". Више о сумњивим активностима везаним за масовну градњу у Будви, иако се тек незнатан број новоизграђених станова и апартмана заиста и прода, сазнајте ОВДЕ. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

За то време у САД животе људи и њихове куће гутају рупе које се појављују због производње природног гаса из шкриљаца:
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА