Најновије

БИЋЕТЕ ИЗНЕНАЂЕНИ: Објављен највероватнији узрок пада руског авиона Ан-148

Међудржавни ваздухопловни комитет завршио је декодирање података параметарског снимача (црне кутије) авиона Ан-148 и саопштио један од узрока пада.

Остаци авиона (Фото: Јутјуб)

Истражитељи су данас саопштили да је пад руског путничког авиона, у којем је у недељу погинула 71 особа, можда узрокован грешком пилота, који пред полетање нису активирали грејање опреме за мерење притиска, што је резултирало погрешним подацима о брзини летења.
Након анализирања црне кутије са подацима о лету авиона, Међудржавни комитет за ваздухопловство саопштио је данас да је до пада летелице у недељу дошло пошто су пилоти видели различите податке на два индикатора брзине авиона, преноси АП.
До погрешних података о брзини дошло јер су пилоти, пре полетања, пропустили да ставе у погон систем за грејање опреме за мерење притиска.
- Прелиминарна анализа регистрованих информација, као и анализа сличних случајева који су се догодили у прошлости, показују да је до посебне ситуације могло доћи у ваздуху због неисправних података на пилотским мониторима о брзини летења, а што би могло бити повезано с прекомерним хлађењем целокупне опреме за притисак јер су системи за грејање били искључени - објашњава се у саопштењу, наводи Тасс.
Напомиње се да је током свих других летова који су регистровани у црној кутији летелице - а таквих летова је било укупно 15 - грејање опреме за притисак било активирано пре полетања авиона, још док је авион стајао на писти.
Пилоти су у авиону "антонов 148" укључили аутопилотски систем након полетања са московског аеродрома "Домодедово", али су се вратили на ручне контроле када су на мониторима угледали неодговарајуће податке о брзини.
Авион се срушио на терен прекривен дубоким снегом шест минута након полетања, при чему је погинуло свих 65 путника и шест чланова посаде.
Авион Ан-148 летео је ка граду Орск, у области Урала, у близини руске границе са Казахстаном, у Оренбуршкој области, а срушио се у раним поподневним сатима по локалном времену.
Прочитајте ОВДЕ какву је то хуману ствар ипак учинио пилот пре пада авиона?
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Велика авионска несрећа изгледа да је проузрокована грешком пилота.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА