Најновије

ДАЧИЋ: Вучић показао да је Србија спремна на разговор

Први потпредседник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је председник Србије Александар Вучић током посете Хрватској показао да је Србија спремна да разговара и истакао да две суседне земље, упркос различитим ставовима о неким питањима, морају да сарађују и да се договарају.

Дачић (Фото: Јутјуб)

"Председник Вучић је током посете Загребу показао ону народну "на муци се познају јунаци".
Можда ово што кажем звучи патетично, али председник Вучић је показао да је Србија спремна да разговара упркос бројним провокацијама које су долазиле са хрватске стране", рекао је Дачић у интервјуу за данашњи "Курир".
Он је изнео мишљење да су у Србији то схватили, али да се нада "да и у случају Хрватске нема стављања ствари под тепих, јер се оне тако неће решити".
"Никада се нећемо сложити о виђењу "Олује", али комшије смо и морамо да сарађујемо и да се договарамо. То је једини начин. Од међусобних препуцавања чини ми се да нема користи", рекао је он.
На констатацију да људи из Владе Србије позивају колеге из Хрватске на "одмеравање снага", Дачић је рекао да је "углавном одговарао на прозивке Хрватске и њихове провокације".
"Иако многи мисле да као министар спољних послова не користим дипломатски речник, овог пута ћу се тога придржавати 100 дана и нећу рећи ни реч. А без обзира на то што сада ви, као по обичају, хоћете да ме испровоцирате како бих се излануо, нећу. Мораторијум од 100 дана је, колико сам упознат, већ почео да тече. И мислим да је то добра идеја, али се надам да ће се обе стране тога придржавати, а не само ми, као што је то обично било у прошлости", рекао је он.
На питање да ли ће моћи то да издржи, Дачић је нагласио да то није "бувља пијаца, већ одлуке које се тичу државе Србије и њених интереса."
"Нећу да ставим фластер на уста јер, када говорим, само браним Србију. Али поштујем државнички став председника Вучића и надам се да ће и друга страна бити суздржана", истакао је.
Поводом његовог састанка са државним секретаром САД Рексом Тилерсоном, Дачић је рекао да Србија никад није била у бољој спољнополитичкој позицији.
"Лични контакти су увек важни у међународној политици, а оно што смо ми успели јесте да Србија никад није имала бољу спољнополитичку позицију, упркос бројним изазовима".
На питање о спекулацијама које се односе на наводни договор Београда, Приштине и Тиране о размени територија и подели Косова, шеф српске дипломатије је истакао да је то управо само спекулација.
"То је, као што сте и рекли, само спекулација. Ви знате да ја јесам предлагао као могућност поделу Косова. Најважније је да се настави Бриселски дијалог, али и да се што пре открију убице Оливера Ивановића", нагласио је Дачић. Додик поручио да Хрвати морају да се извину Србима. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Тражимо заједничке интересе са новом америчком администрацијом
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА