Најновије

ДВЕ ВЕЛИКЕ СИЛЕ ГОМИЛАЈУ ОРУЖЈЕ: Споре се око једне територије, а цео свет би могао да буде увучен у крвави окршај!

Пекинг и Њу Делхи у августу су постигли договор о прекиду напетости у спорној области у Хималајима на коју право полажу Кина и Бутан.

Кинеска војска (Фото: Правда)

Кинеске и индијске власти постигле су договор о "експедитивном раздвајању" трупа у спорној области, после два месеца напетости са обе стране.
Међутим, спор између Кине и Индије око платоа Доклам у Хималајима још увек је велика тема и то би могао да буде сукоб у којем би и Запад могао да учествује.
У тексту за сајт "Политико", који је део серијала "Ратови који долазе", Бруно Макаеш, португалски политичар и научник анализира како би потенцијални рат између ове две силе могао да утиче на цео свет.
Како је рекао, Кина се све више шири, а САД се повлаче па је могуће да ће доћи до неке врсте равнотеже између ове две силе.
"Али, шта се дешава када Кина и Индија крену у исти простор, са свим ужурбаним потезима растуц́их моц́и?", пита се Макаеш.
Он је разговарао са Виџејем Чотаваилом, челником спољнополитичког одсека владајуће партије у Индији.
"Стрпљење је важно у политици и Индија ће само још више јачати. Али Кина убрзано постаје највећи проблем за спољну политику Индије", рекао је Чотаваил.
Две земље су, чини се, ушле у неку врсту новог "хладног рата". Ове недеље је Кина запретила Индији војним одговором, уколико ова интервенише на Малдивима, где је у току политичка криза.
Међутим, још је опаснија могућност од сукоба у Докламу.

Зашто баш Доклам?

Ради се о територији око које се споре Кина и Бутан, а која се налази на тромеђи Кине, Бутана и Индије. Бутан тврди да Доклам припада њему, а Индија га подржава, док Кина, пак тврди да је то њена територија.
Прошлог лета је појачану тензију изазвало присуство кинеске војске у тој области и намера Кине да направи пут на платоу који се спуша до Силигури коридора, уског појаса индијске територије који спаја северноисточни индијски регион са остатком државе. Ако Кина успе да блокира тај коридор, тиме ће изоловати северноисточни регион Индије, што би био разарајуц́и сценарио у случају рата. Зато је Индија реаговала и послала своју војску у Доклам, а Чотаваил каже да је та одлука пажљиво донета.
Међутим, нови сателитски снимци показују да Кина поново повећава присуство у том региону и то веома близу ном месту где су се индијске и кинеске трупе суочиле прошле године. Изградила је високи осматрачки торањ, а видљив је и већи број хелиодрома и неколико десетина армираних возила.
На снимцима које је објавила војноаналитичка организација Стратфор, види се међутим, да ни Индија "не забушава", већ и она гомила авионе у војним базама Силигури Багдогра и Хасимара, одакле могу да крену у напад на Доклам.
На питање Макаеша зашто је Пекинг толико одлучан да успостави контролу на Докламу, одговорио је индијски пуковник Винајак Бат.

Како је он рекао, Кина сад ефективно има контролу над платоом, али ако искористи ту стратешку предност и оде још даље од оне тачке где су се две војске суочиле летос "то ће значити рат".
Уколико до рата дође, Макаеш тврди да ће Запад морати да реагује.
Пре свих се то односи на Америку, којој најмање одговара да Кина додатно ојача и да при том нападне важног америчког савезника Индију.
Супер-оружје "Армате" представља озбиљну претњу потенцијалном противнику. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Политико, Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Кинеска војна парада као јасна порука суседима
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА