Најновије

ЛАЗАНСКИ: Кореја је једна! Само, ко ће је ујединити?

Вашингтон тражи од Москве да држи Северну Кореју под оштрим санкцијама, док истовремено Вашингтон и Запад држе Русију под оштрим санкцијама. Да није апсурдно, било би болесно..., пише Мирослав Лазански у својој новој колумни за Политику.

Мирослав Лазански (Фото: Медијацентар)

Пише: Мирослав Лазански
Какви ће бити односи на Корејском полуострву после завршетка Зимске олимпијаде у Јужној Кореји? Хоће ли тренд помирљивих потеза с обе стране 38. паралеле бити настављен и од кога све то зависи? Да ли се сценарио корејских догађаја може пресликати и на Европу?
Зимске олимпијске игре, заправо, дошле су у идеално време за Северну Кореју. Пјонгјанг је успешно тестирао четири атомске и две хидрогенске бомбе, испробао је интерконтиненталну ракету „хвасонг-15” домета 13.000 км и на тај начин заокружио свој нуклеарно-ракетни програм. Северна Кореја је стекла статус нуклеарне државе, а хоће ли јој то признати и Доналд Трамп то ништа не мења на ствари. Односно, признале то САД или не признале, „хвасонг-15” лети 13.000 км. Пјонгјанг за сада и нема потребу новог тестирања интерконтиненталних пројектила, као ни потребу новог испробавања атомских и хидрогенских бомби, тим пре што је полигон за атомске пробе, на североистоку земље, озбиљно урушен услед неколико узастопних, подземних, нуклеарних проба. Дакле, Северна Кореја може сада да мирно чека и ослушкује сигнале како из Сеула, тако и из Вашингтона.
Неког брзог и спектакуларног помирења између Сеула и Пјонгјанга сигурно неће бити, па чак ако и председник Јужне Кореје оде у службену посету Северној Кореји, то неће битно променити ствари. Јер, за све што се догађа у Јужној Кореји, а посебно за њене релације са Севером, питају се Американци. Како Пјонгјанг не жели да се Амери питају за све што се догађа код њих, а како су ратна морнарица и ратно ваздухопловство Северне Кореје осетно слабије у односу на оно што поседује Јужна Кореја и Американци у том региону, то је Пјонгјанг дао нагласак на ракете, артиљерију и атомско оружје.
Америка у подручју Јапана и Јужне Кореје има моћне снаге, у Јапану је укупно 47.050 припадника америчких оружаних снага: 2.900 припадника копнене војске у бази „Зама”, 12.000 припадника ратне морнарице у саставу Седме флоте с базама „Јокосука” и „Сасебо”, 11.450 припадника ваздушних снага с базама „Јокота”, команда Пете ваздушне армије и 374. тактичко-транспортни авио-винг, „Мисава”, 35. ловачки авио-винг, и база „Кадена” на Окинави са 18. авио-вингом и 353. авио-групом за специјалне операције, те 20.700 маринаца с базама „Камп Бутлер”, „Футенма”, „Ивакуни” и „Фуџи”.
У Јужној Кореји Американци држе 28.500 војника, подофицира и официра. У Јонгсану је команда Осме америчке армије, укупно 19.200 припадника, у бази „Кејзи” је команда Друге пешадијске дивизије, састав чине две пешадијске бригаде, ту је и Прва оклопна бригада, у бази „Синхае” је штаб ратне морнарице са 250 штабних официра, у бази „Осан”, иначе седиште команде Седме ваздушне армије и 51. ловачког авио-винга, и у бази „Кусан” је ратно ваздухопловство САД са 8.800 припадника, док је у базама „Мујак” и „Пусан” 250 маринаца.
Од јула 2016. године САД распоређују на југоистоку Јужне Кореје ПВО систем THAAD. То је изазвало велико противљење Кине, која сматра да се тим системом, а посебно радарима AN/TPY-2 у оквиру тог система дезавуише кинески офанзивни ракетни потенцијал такорећи на границама Кине, па је Пекинг већ запретио „да ће Вашингтон и Сеул платити високу цену због распоређивања система THAAD у Јужној Кореји”. Против распоређивања система ТHAAD била је и опозиција у Јужној Кореји. Иначе, верзија система THAAD која је сада распоређена у Јужној Кореји обухвата пројектиле PAC-2 „патриот”, које имају снаге Јужне Кореје и америчке трупе у тој земљи, но врло вероватно је систем PAC-2 већ деломично замењен системом -3.
Генерали у Пјонгјангу рекли су ми да знају да су ратни бродови Јужне Кореје већ опремљени пресретачким пројектилима типа SM-3 у верзији „базелин-9”, односно у оквиру „базелин-7 еџиз” система какав имају три нове крстарице јужнокорејске ратне морнарице класе „сејонг“. Истовремено, Јужна Кореја развија свој ПВО систем „L-SAM”, који би требао да буде чак и бољи од америчког система THAAD. Увођење система „L-SAM” у оперативну употребу очекује се у периоду од 2023. до 2024. године.
Нуклеарно-ракетне пробе Северне Кореје Американци вешто користе да у Јапан и у Јужну Кореју довуку нове снаге и оружје и да се наметну као једини заштитници Токија и Сеула. Распоређујући ПВО системе THAAD у Јужној Кореји Пентагон, заправо, заокружује југоисточни део Кине и Далеки исток Русије. У Пекингу и у Москви свесни су тога, па зато и све санкције против Северне Кореје, и оне изгласане у Савету безбедности УН оперетског су карактера. Вашингтон тражи од Москве да држи Северну Кореју под оштрим санкцијама, док истовремено Вашингтон и Запад држе Русију под оштрим санкцијама. Да није апсурдно, било би болесно...
„Ми не дамо ни педаљ наше територије, крваво смо платили борбу против Јапанаца током 15 година ратовања и против Американаца за време трогодишњег рата. Имамо атомску бомбу и интерконтиненталне ракете, сада нико више не сме да нападне нашу земљу“, рекли су ми у Пјонгјангу високи функционери Централног комитета Радничке партије. Они не говоре о две Кореје, у Пјонгјангу можете да купите мајице с натписом на енглеском језику: „Кореја је једна”. Само, ко ће је ујединити? 
Ко то лети око Крима пита се Лазански. Прочитајте ОВДЕ у његовој колумни.
Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Лазански открива: Шта Ким Џонг Ун замера Србији?
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА