Најновије

Путинове безбедоносне службе разрадиле сценарио у случају напада на Русију

Непријатељске рације и уобичајени напади су највероватнији ратни сценарији против Русије. Употреба нуклеарног оружја је мало вероватан исход, како наводи руско Министарство хитних случајева у извештају.

Илустрација (Фото: Министарство одбране Русије)

Документ од 164 стране који је објавило Министарство хитних случајева (ЕМЕРКОМ) детаљно описује како би руске власти одговориле на катастрофе проузроковане непријатељским нападом. Један уочљив пасус је скривен дубоко у средини дугог документа.
У наоружаном конфликту “коришћење оружја масовног уништења, укључујући и нуклеарно оружје, мало је вероватно”, како се наводи у извештају ЕМЕРКОМ-а. Највероватнији сценарио укључује “коришћење модерног конвенционалног оружја као и операције од стране специјалаца”.
Док се планирају операције у случају катастрофе, власти би требале да размотре да “потенцијални непријатељ не би спровео усмерене нападе циљане на уништење руске популације”, наводи се у извештају.
Изградња подземних склоништа и одржавање постојећих објеката, укључујући и метро станице, док влада мир, је кључно за обезбеђивање сигурности у случају непријатељске инвазије.
Извештај је био главна вест у локалним новинама у суботу, што је подстакло министарство да умањи његову важност. Одговарајући на медијске извештаје, министарство је рекло да нема овлашћење да говори о “вероватноћи нуклеарног напада против Руске Федерације”, и предвиђа ратне сценарије.
Касније у суботу, потпарол ЕМЕРКОН-а је рекао за “Интерфакс” да је документ заснован на тренутној доктрини националне безбедности Русије. “Састављен је за стручњаке цивилне одбране и може се користити као приручник за развијање релевантних планова за заштиту популације”.
Извештај ЕМЕРКОМ-а је састављен 2017. године, исте године када је председник Владимир Путин наредио руској одбрамбеној индустрији да буде спремна за ратне операције.
Обраћајући се врховним војним лицима, и извршним директорима великих одбрамбених компанија у новембру прошле године, Путин је рекао да “способност било које економије да брзо повећа производњу одбрамбених производа и услуга када је неопходно, је један од најважнијих услова националне војне безбедности”. Он је додао и да “све стратешке и велике компаније морају бити спремне за ово”.
„Хрватски сценарио“ у Донбасу је украјинска фантазија. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

ЕМЕРКОМ обећава подршку рођацима жртава авионске несреће
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА