Најновије

"ЗВЕР СА ИСТОКА": Ево зашто нас је погодио ледени талас и зашто је то огроман разлог за узбуну! (ФОТО)

И док је Европу оковао ледени талас који је добио назив "Звер са истока", научници кажу да су температуре на Северном полу порасле и за 30 степени, што је више од зимског просека за ово подручје.

Залеђени аутомобил (Фото: Јутјуб)

Не само што регија близу Северног пола тренутно пролази кроз најтоплији фебруар још од 50-их година прошлог века, већ су метеоролошке станице забележиле високе температуре (за ово доба године) 9 дана заредом.
25. фебруара, температуре су биле изнад тачке замрзавања непрекидно током 24 сата, што је, како кажу, скоро незамисливо у фебруару јер у то доба ни нема сунчеве светлости која допире на ово подручје.
Научници истичу да се ово и раније догађало, али никада учестало и интензивно као у последње четири године. Узрок леденог таласа је "упад топлог ваздуха“ који доноси велику влагу на Северном полу.
Промена климе на Северном полу изазвала је померање хладног арктичког ваздуха ка Европи, а то би лако могао бити и људски фактор, односно све чешћа последица наглих климатских промена.
Метеоролошка станица Кејп Морис Џесуп на крајњем северу Гренланда забележила је рекордан 61 сат температуре изнад просека за ово географско подручје само од почетка 2018. године, а које се повезују са отопљавањем у зимском мраку Арктика.
“Никада није било тако екстремно“, каже Рут Мотрам, научница са данског Метеоролошког Универзитета.
“Главно питање је да ли ће се овакве појаве дешавати чешће. Ово је само један догађај, па је тешко направити везу са будућим“, каже професор Ларс Лакешк.
Ипак, резултати недавних студија показују да струјање топлог ваздуха повећава своју учесталост на Северном полу, а редукција леда на Арктичком океану дозвољава топлијој води да испарава у атмосферу, што изазива мешање струја и померање хладног таласа ка југу. Штавише, метеоролог Роберт Рохд истиче да су поједини делови Северног пола тренутно топлији од Европе.
Прочитајте ОВДЕ какве се то незамисливе ствари крију на Антарктику?
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је било у САД пре месец дана...
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА