Најновије

У САРАДЊИ С ЧЕСИМА: Радари за Војску Србије из Крушевца? Помоћу модернизације совјетске технике

Радарски системи обавезна су ставка у свим дугорочним плановима опремања Војске Србије. Ова врста уређаја кључна је за повећање борбене моћи оружаних снага. Проблем застарелих војних "очију и ушију" могао би да буде решен у сарадњи са Чешком Републиком, чија компанија "Ретија" важи за једног од лидера у домену производње радара, електронске опреме и модернизације совјетске борбене технике.

3Д радар АН/ТПС-70 (Фото: Јутјуб)

Да би Србија могла да буде место производње савремених уређаја за осматрање указује и посета челних људи чешке "Ретије" фабрици "14. октобар". На столу се нашла понуда да крушевачки гигант који ради под окриљем компаније "Чехословак груп" у првој фази производи радарске компоненте, што би било полазиште за ширу сарадњу на терену домаће наменске индустрије. Генерални директор "Ретије" Јан Волшик објашњава да ова компанија у свом војном портфолију има успешну производњу дводимензионалних и 3Д радара. Српској страни била би занимљива модернизација бивше совјетске технике, као и осматрачких радара П-17 и П-18...
- У сарадњи са "14. октобром" можемо да радимо на модернизацији система "Бук", али и многим цивилним пројкетима - наводи Волшик.

"Нева" боље види

Војска Србије пре неколико година модернизовала је осматрачки радар П-12 у оквиру ракетног система "Нева", захваљујући домаћој памети. Овај посао био је поверен стручњацима Војнотехничког института и домаћој компанији "Ирител".
Радарски системи у нашим оружаним снагама су међу приоритетима за модернизацију. Проблем застарелих уређаја делимично је решен куповином два половна радара АН/ТПС-70 у Словенији. Та средства су седам-осам година млађа од постојећих радара у Војсци Србије. Њиховим пуштањем пензионисани су застарели радари британске производње, наслеђени још од ЈНА.
Опредељење војног врха јесте да предност у набавци даје опреми која се производи у Србији. Домаћа одбрамбена индустрија бележи добре резултате пословања. Прошле године одобрен је извоз наоружања и војне опреме вредан 870 милиона долара, што је за 24 посто више него у 2016. години.
Прочитајте ОВДЕ где је Србија у односу на регион, у свему?
Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Србија набавила 3Д радаре АН/ТПС-70.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА