Најновије

ХАЈДЕ ДА ПОЛА ГОДИНЕ ЋУТИМО О ЗЛОЧИНИМА: Вучић тврди да са Хрватима немамо спорова око будућности!

Председник Србије Александар Вучић оценио је уочи посете Хрватској да Хрвати и Срби немају сукобљене интересе када је у питању будућност и предложио мораторијум на шест месеци на расправе о темама из прошлости.

Вучић - Хратска (Илустрација: Правда)

Српски председник је у интервјуу загребачком Глобусу, чије је само неке делове лист објавио на својој онлајн страници, говорио о конкретним предлозима за побољшање хрватско-српских односа које ће изнети хрватској председници. Кад је реч о трауматичним темама из Другога светског рата и рата 90-их, које изазивају највише напетости у односима између Хрватске и Србије, Вучић сматра, наводи Глобус, да би, ради смиривања ситуације и успостављања дијалога, најбоље било да се обе стране договорно суздрже од расправе о њима неко време. - Хајде да се договоримо да у идућих шест месеци – и да то кажемо – не говоримо о томе, томе и томе, или пре него што изађемо с било чиме, да се покушамо чути и да сваки пут спустимо тонус, и једни и други. И око 4. августа и око неких других шкакљивих датума, рекао је Вучић. Он сматра да би закључак његових разговора са хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић требало да буде: Сагласни смо да се ни око чега нисмо сагласили када је реч о прошлости, али дајте да покушамо боље да разумемо једни друге у наредном периоду. Српски председник је тако одговорио на питање Глобуса очекује ли да ће Колинда Грабар Китаровић прихватити његов предлог о мораторијуму на теме из прошлости. Будућност Хрвата и Срба, председник Вучић, наводи Глобус, види у интензивирању сарадње и међусобном бољем разумевању.

"Срби и Хрвати немају сукоба око будућности"

- Срби и Хрвати су бројчано мали народи. Срби су мали, а Хрвати нису већи. Једни и други морамо разумети да ћемо опстати и преживети само ако се не будемо тукли. Сад вам кажем: у будућности ће Срби и Хрвати све више заједно радити, али што пре то почнемо, показаћемо да смо мало паметнији, истакао је председник Србије за хрватски лист у интервјуу уочи званичне посете Хрватској, половином фебруара. - Срби и Хрвати имају сукоба око прошлости. Срби и Хрвати немају сукоба око будућности, објаснио је српски председник свој поглед на односе две земље. - Доскора сам мислио да ми само различито видимо оно што се дешавало пре 23, 25 или 27 година, но сада ми је, након ове наше изложбе о концентрационом логору Јасеновац, у седишту Уједињених нација у Њујорку, постало јасно да ми другачије видимо и оно што се збивало пре 70 и нешто година, рекао је Вучић. Али, истиче, све су то сукоби око прошлости. - Мислим да из тога треба изаћи на тај начин што ћемо разговарати, па да видимо имамо ли каквих проблема у будућности. И ако то анализирате на озбиљан начин, схватићете да немамо. Где су то сукобљени интереси Хрвата и Срба у будућности? Могу вам рећи да то не постоји, закључио је Вучић, заборављајући на спор који са хрватском имамо око граница на Дунаву код Апатина. Председник Србије је, како најављује Глобус, у интервјуу говорио и о питању несталих у рату, изложби о логору Јасеновац у седишту УН у Њујорку, о страху од асимилације Срба у Хрватској, као и о томе зашто мисли да Хрватска кочи Србију на њеном путу у Европску унију. Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан поручује, да је још рано да се говори о томе како ће тачно да изгледа правно обавезујући споразум између Београда и Приштине. Више о томе прочитајте ОВДЕ. Извор: Танјуг, Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Потпредседник хрватског Сабора пред Вучићеву посету: "Србија мора проћи катарзу пораза":
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА