Најновије

У СТРАХУ ОД КИМОВЕ СЕСТРЕ: Мајкл Пенс побегао с пријема пре отварања Игара, а затим избегао и вечеру! (ВИДЕО)

Сестра севернокорејског председника Ким Џонг Уна, Ким Јо Џонг, стигла је приватним авионом у Јужну Кореју и тако означила историјски тренутак јер је она први члан владајуће династије који је крочио на тло Јужне Кореје још од Корејског рата, што су га две земље водиле између 1950. и 1953. године.

Кимова сестра стиже у Пјонгчанг (Фото: Јутјуб)

Она је део севернокорејске високе делегације која ће присуствовати данашњем свечаном отварању 23. Зимских олимпијских игара у јужнокорејском Пјонгчангу. У њеној пратњи био је и церемонијални шеф државе Ким Џонг Нам, највиши севернокорејски званичник који је прешао границу.
Последњи члан Ким династије који је био у Сеулу био је деда Ким Јо Џонг - Ким Ил Сунг, оснивач и вечни вођа Северне Кореје, када је 1950. године са севернокорејским снагама ушао у Сеул и у првој фази напада освојио готово цело полуострво. Севернокорејске снаге ушле су у Сеул 28. јуна, само три дана након почетка рата који је напослетку завршио три године касније поделом две Кореје уздуж 38. паралеле.
Ким Џонг Нам и Ким Јо Џонг стигли су у Сеул обучени у црне капуте с крзненим оковратником, а дочекали су их јужнокорејски министар за уједињење и други званичници. Затим су брзим возом отпутовали на свечаност отварања, где су седели у непосредној близини америчког потпредседника Мајка Пенса и јапанског премијера Шинза Абеа.
И док су спортисти обе Кореје на отварању прошетали под заставом уједињене Кореје, односно плавом картом корејског полуострва на белој подлози, односи у свечаној ложи били су нешто хладнији, ближе температури ваздуха на отварању Игара.
Тако БиБиСи пише да је Пенс избегао вечеру на којој је према протоколу требао да буде за истим столом с Ким Џонг Намом, који је током отварања седио тек неколико метара од њега. Вечеру је пре церемоније отварања организовао јужнокорејски председник Мун Џае Ин, али је амерички потпредседник напустио пријем после само пет минута. Пенс је, додуше, био у близини формалног севернокорејског шефа државе, али су обојица избегла контакт, пише корејска ганеција Јонхап.
С друге стране, јужнокорејски председник био је мање уздржан па се руковао са сестром Ким Џонг Уна на церемонији отварања Игара, а и он и Шинзо Абе су се такође руковали с Ким Џонг Намом.
За разлику од дипломатског поступања јужнокорејског и јапанског премијера, Пенс је са собом у Јужну Кореју повео Фреда Вармбиера, оца америчког студента који је преминуо након што је пуштен из севернокорејског затвора. Ким Џонг Ун је свој спектакл извео јуче, када је два месеца раније одржао војну параду у Пјонгјангу како би обележио годишњу оснивања Војске Северне Кореје. 
Иначе, Северна Кореја је на ЗОИ послала делегацију од 550 особа, од тога ће 230 бити навијачице, 140 акробати, а њих 30 теквондо борци.
Прочитајте ОВДЕ на какав дијалог Русија позива Вашингтон и Пјонгјанг?
Извор: Јутарњи лист

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А погледајте какву је војну параду јуче направио Ким Џонг Ун.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА