Најновије

РАДИКАЛНЕ МЕРЕ ЗА НАПЛАTУ ВРТИЋА: Овако желе да штите породице са најнижим приходима

Српска радикална странка изашла је пред грађане са програмом за реформу образовања и система предшколског васпитања. Уз броје измене којима желе да унапреде функционисање предшколских установа они предлажу и нови начин наплате услуга вртића како би се заштитиле породице са ниским приходима.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Предлог СРС преносимо у целости:
Образовање је свакако једна од незаобилазних тема када се говори о остваривању права детета у нашој земљи. Право на образовање је Уставом признато сваким грађанину Србије и једно је од више културних права грађана предвиђених уставом.Право на образовање је признато и омогућава похађање образовних установа у РепублициСрбији, и то од предшколских па до високошколских образовних установа.
Делатност предшколског васпитања и образовања, подразумева васпитање и образовање деце предшколског узраста од шест месеци до поласка у основну школу. Иста се обавља у предшколској установи, а може се обављати и у школи.
Предшколска установа се оснива за најмање пет а највише сто васпитних група. Потребно је урадити детаљну анализу предшколских установа у Београду, као и прикупити демографске податке ( који се односе на број становника, број и узраст деце на одређеном подручју, односно тренда природног прираштаја), затим податке о географској специфичности насеља, саобраћајне повезаности, културних специфичности подручја насељених националним мањинама и потребе за обавезним припремним предшколским образовањем и на основу добијених података основати нове предшколске установе ( нпр. на општини Палилула и Нови Београд), те планирати изградњу нових објеката, а све у циљу обезбеђивања боље будућности наше деце.

Обзиром да закон дозвољава, потрбно је у сладу са наведеним, где је то могуће, организовати припремни предшколски програм у просторијама основних школа и на тај начин омогућити више простора за вртићке и јаслене групе у предшколским утановама Београд. У складу са свим наведеним, потрбно је урадити мрежу предшколских установа и основних  школа.
Такође, у складу са развојем, потребно је обратити пажњу и радити на развијању специјализованих програма за предшколско васпитање  и на образовању и унапређењу кадровских потенцијала запослених у предшколским утановама.
Српска радикална странка сматра да се у циљу остваривања социјалне политике и заштите грађана са нижим приходима, за сваку породицу, треба да утврди висина цена боравка деце у  предшколским установама, чиме би се штитиле породице са најнижим приходима у зависности од стварних прихода и утврђеног материјалног статуса породице. 
Такође, потребно је предвидети и низ социјалних погодности у циљу веће заштите самохраних родитеља, где је исте потребно ослободити од плаћања, затим умањити трошкове родитељима чија деца иду у предшколске установе а оболела су од дијабетеса, целијакије и др., обезбедити бесплатно зимовање и летовање за поједине категорије, као и низ других мера.
Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Интервју са Војиславом Шешељем.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА