Најновије

Русија започела пројекат изградње базе са људима и оружјем на Месецу, САД у паници

Нови свемирски шеф Москве, нови руководилац Роскосмос-а, Дмитриј Рогозин, предвиђа храбру и напредну Русију која има за циљ да се укључи у “свемирску трку.“ Међутим, овај пут ће Русија још нешто постићи прва.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Након руске тврдње да су лансирали први сателит, ставили прву животињу, а затим човека, у свемир – Русија сада има за циљ да изгради прву сталну базу на Месецу.

Планови Русије за истраживање Месеца ће бити ажурирани у року од 2 недеље, али Москва и даље жели да има сталну базу на његовој површини, изјавио је шеф свемирске агенције Роскосмос, Дмитриј Рогозин.

Рогозин, који је именован за шефа Роскосмос у мају, најавио је промене док је износио планове за велики заокрет свемирске индустрије.

“Надамо се да ће ускоро доћи предлози Академије наука и Савета за науку и технологију Роскосмос-а. У року од две недеље, очекује се да они презентују своју визију истраживања Месеца,“ рекао је он.

Он није пружио више детаља о томе како би се овај програм могао променити, али је рекао да ће остати планови за површинску базу.

Тренутни лунарни план Русије је да развије ново лансирно возило за супероружје током наредне деценије и користи га за стварање трајне владавине на Месецу.

Роскосмос такође сарађује са другим свемирским агенцијама на Лунароној орбиталној платформи-Gatеwаy, пројекат за изградњу свемирске станице са посадом у орбити око Месеца која би служила као преносна тачка за сателитске мисије и шире, где би се свемриске летелице могле допунити горивом по потреби.

План је да Русија обезбеди неколико модула за станицу, али је у септембру Рогозин довео у питање сарадњу када се пожалио да су САД желеле да Русија “свира другу виолину“ на овом пројекту.

Рогозин је објаснио своје планове за интеграцију неколико произвођача руске свемирске индустрије у три велике компаније које би биле одоворне за ракетне моторе, ракетне трупове и инструментацију.

Он је такође обећао да ће удвостручити број свемирских лансирања следеће године у односу на 2018. годину и представио извештај о напретку на ракетним пројектима, укључујући ракету Сојуз-5 и ракетну породицу Ангара.

Многе државе широм света имају интерес за колонизацију свемира, међутим, не постоје значајни заједнички напори да се то постигне, при чему приватни сектор или појединачне државе теже томе.

Из инсајдерских кругова се ипак сазнаје да је Доналд Трамп под притиском Пентагона објавио планове САД у милитаризацији космоса првенствено због сазнања да Руси већ имају технологију којом ће стићи до Месеца са људском посадом одакле ће контролисати све потезе САД са нуклеарним пројектилима.

Руска ратна фрегата “Адмирал Макаров” јури ка Сирији и према источном Медитерану. Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА