Најновије

ВУЧИЋ: Без Американаца не може бити решен ни косовски проблем

Председник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са помоћником државног секретара САД Весом Мичелом да две државе имају различите ставове о КиМ, али да је Мичел "саслушао оно што Србија има да каже, а можда и разумео". Поручио је да Београд може да прихвати компромис, али не и понижење. Мичел је рекао да Сједињене Државе подржавају дијалог Београда и Приштине и позвао обе стране да спроведу све обавезе које су преузеле.

Мичел и Вучић (Фото: Јутјуб)

Александар Вучић је, на заједничкој конференцији за новинаре са Весом Мичелом, указао да је ситуација око Косова и Метохије највећа препрека на европском путу Србије, и да је Србија зато спремна да разговара о могућим компромисима.
"Али ма колико мала, ма колико Србија била небитна за велике силе, можемо да прихватимо једино компромисно решење, али понижење сопственог народа и урушавање сопствене државе не можемо", навео је Вучић и приметио да је сваки компромис тежак, али да то "морају да прихвате и друга и трећа страна".
Подсетио је да је Србија из Бриселског споразума испунила све своје обавезе – питање правосуђа, полиције на северу Косова, цивилне заштите, телекомуникација. 
Председник је рекао да је америчком дипломати пренео и став да је готово уверен да Приштина неће спровести Бриселски споразум, односно формирање ЗСО.
"Албанци су имали само једну обавезу која проистиче из међународноправног уговора, а то је успостављање Заједнице српских општина. Они ту једину обавезу нису испунили. ЕУ и САД знају за то и захвалан сам што је Мичел рекао да је важно да та обавеза буде испуњена", нагласио је Вучић.
Он је истовремено изразио уверење да од тог посла нема ништа, јер да су Албанци хтели да га испуне у претходних пет година, то би и урадили, "а нису мрднули прстом".
"Уверен сам да то и не намеравају да учине, а за то су имали и прећутну сагласност доброг дела међународне заједнице", рекао је Вучић.
Да Срби нису испунили било шта из договора, истакао је, они би се нашли под огромним притиском.
"То, међутим, не говори лоше о нама, већ о различитим стандардима и другачијем приступу", закључио је председник.
Како је додао, разговор с Мичелом је зато и значајан и представља корак напред, јер је он, навео је, показао поштовање према Србији и према њеним грађанима, с обзиром на то да смо се, приметио је, неретко суочавали с другачијим примерима.
"Са великом пажњом и надом ћемо наставити да радимо са Мичелом и на очувању мира и стабилности на Балкану и решавању свих тешких питања", истакао је Вучић додајући да је сваки изгубљени дан, изгубљени дан не само за међународну заједницу већ и за грађане Србије.
Навео је да, након што је Србија највећим делом решила економске проблеме, следи бољи живот, и Мичел је, како је додао, могао сам да се увери да је Београд град кранова и дизалица.
"Биће нам једини проблем однос са Приштином, а наш посао је да пробамо да тај проблем решимо, а ако не успемо, то ће бити још један од политичких неуспеха, који није само због нас", објаснио је Вучић.
Поручио је да Србија жели добре и још боље односе са САД, и изразио наду да ће Вашингтон подржати компромисе.

"Потребно сачувати мир"

Највише времена, према Вучићевим речима, посвећено је ситуацији у региону.  
"Истакао сам чврсто уверење Србије да је неопходно очувати мир и стабилност, и да нам је потребна подршка САД и свих важних учесника на светској политичкој позорници", рекао је председник.
Додао је да је било речи о билатералним односима, економским односима, реформама и мерама фискалне консолидације.
Истакао је жељу да буде више компанија из САД које ће желети да улажу у Србији и поручио је да су добродошле и да се нада да ће размена бити увећана.
Захвалио је Мичелу на посети Србији и истакао да је са њим имао добар и отворен разговор који је био садржајан и да су обухваћена сва питања која су важна за Србе и за однос Србије и САД.

"Који папир омогућава формирање војске Косова?"

Одговарајући на новинарско питање о формирању косовске војске, с обзиром на то да је Мичел  у Приштини подржао ту намеру косовске администрације, Вучић је истакао да не постоји ниједан правни међународни акт који може да оправда формирање оружаних снага Косова.
Додао је да је захвалан Мичелу и на разговору о тој теми, који је, како је навео, био отворен, али се обратио присутнима на прес-конференцији, људима у ЕУ и САД позивом да му покажу "један једини папир на основу ког се формирају оружане снаге Косова, а да то има потпору у међународном праву".
"Не постоји и не може да га измисли нико ни у САД, ни у ЕУ. У складу с војнотехничким споразумом из Куманова, никакве војне снаге Косова не могу да постоје, само КФОР може да постоји", поручио је председник Србије.
А кад је реч о Резолуцији 1244, додао је, она такође не предвиђа албанске војне снаге, већ говори само враћању српских снага безбедности, и то о враћању хиљада.
"Ја зато питам све наше госте да наведу један члан, параграф који даје за право било коме да такву војску формира", упитао је Вучић, а затим поручио: "Они то заснивају на томе што су признали независност Косова, Американци према томе имају посебан однос и посебне везе с Косовом, и пошто их признају, сматрају да имају право да формирају снаге безбедности."
Србија, међутим, додао је, не мисли тако о томе, супротставља се и супротстављаће се и даље, и то је, каже, и Мичелу пренео недвосмислено.
"Мој је посао да штитим наше интересе и да говорим у складу са законом, а осим тога, не мислим да би такав потез (формирање косовских безбедносних снага) допринео било чијој стабилности у региону", закључио је.
Вучић је и у одговору на питања новинара поновио да Американци сматрају да је то легитимна идеја, а ми сматрамо да је засновано на илегалној одлуци и да не може да буде легитимно, јер нема нигде правног основа у међународном праву.
"Ми смо мали, они су велики, њима се може, нама се не може, али нам се може бар да кажемо шта мислимо", рекао је Вучић и навео да се из нечега што је створено на нелегалној и нелегитимној основи не могу извлачити даље одлуке у будућности које би биле легитимне.
Вучић је рекао да људи треба да буду свесни да без Американаца не може бити решен ни косовски проблем, ни многи други у региону.
"Тако да, ако неко мисли да је то могуће без уплива америчке стране или да се не питају ништа – то је наивно и неодговорно", рекао је Вучић.
Вес Мичел је рекао да Косово има право да формира професионалне снаге које ће се бавити безбедношћу и додао да то не би била никаква претња Србији и Србима.
"Косово има право да формира професионалне снаге које ће се бавити безбедношћу и које би укључиле и косовске Србе", рекао је Мичел.
Додао је да САД подржавају то право Косова, али и нагласио да је за то неопходна промена устава.

САД подржавају дијалог Београда и Приштине 

Мичел је потврдио да је са Вучићем имао добар и отворен разговор и поручио да Сједињене Државе подржавају дијалог Београда и Приштине. Позвао је обе стране да спроведу све обавезе које су преузели. Указао је и да Сједињене Државе подржавају трансформацију косовских безбедносних снага у професионалну војску.
Мичел, који је напоменуо да је ово његова прва посета Балкану од ступања на дужност, каже да је са Вучићем разговарао о односу Србије према Косову, регионалној безбедности и сигурности, економској сарадњи.
Истакао је приврженост САД партнерству са Србијом и да САД желе да виде како оно расте и развија се, и нагласио да је Србија основица читавог балканског подручја.
Мичел је рекао да види велики простор и нове могућности за напредак за решење проблема који доста дуго држе Балкан у прошлости.
Када је регион у питању, набројао је "нову приврженост проширењу ЕУ, ново име за Македонију, напредак у БиХ, јачање владавине права, независност правосуђа, слободу медија, борбу против корупције и екстремизма..."
"То је посао пред свима нама", поручио је Мичел и додао да је велика одговорност лидера у региону, посебно за лидере у Београду и Приштини.
Истакао је да САД подржавају дијалог о Косову који води ЕУ и "позива обе стране да у потпуности спроведу све преузете обавезе".
"САД желе да помогну да се пронађе једно велико решење за које сматрам и разумем да је и циљ унутрашњег дијалога, који је покренуо председник Вучић. Ми смо спремни да слушамо, да помогнемо и да будемо креативни. Наравно и опрезни према неким једноставним решењима, која можда могу довести до неког негативног преседана у региону и угрозити његову стабилност", рекао је Мичел.
Како је рекао, ово је време да се ради заједно како би се разрешили проблеми на добробит будућих генерација.

Савезници у два светска рата 

Мичел је рекао да је партнерство Србије и САД веома старо и да су две земље биле савезници у два светска рата.
"Прошло је сто година од када су САД стале уз Србију и подржале је у борби у Првом светском рату. Тада се на Белој кући завијорила застава Србије као симбол солидарности са савезницима и Вудро Вилсон је тада сваког Американца замолио да се моли за српски народ", рекао је Мичел.
Указао је да су стотине хиљада Срба емигрирале и тиме обогатиле културу САД, али и да америчке компаније запошљавају 18.000 радника у Србији и да помажу Србији да буде конкурентна. САД су дале милијарду долара помоћи за десет година, а активна је, напомиње, и војна сарадња две државе.
"Желимо да вратимо блискост и сарадњу која је била део заједничке историје", навео је Мичел.
Истакао је да се радује сарадњи с председником Вучићем како би се испунили заједнички циљеви.
"Желимо да се вратимо на стару стазу блискости и сарадње. И даље верујемо да је визија слободне и просперитетне Србије у миру са суседима и интегрисана са Западом циљ свих нас", рекао је Мичел.


Вучић: Ни Мичел ни други не могу помоћи опозицији

Александар Вучић je изјавио да је Србија демократска земља, да је помоћник америчког државног секретара Вес Мичел добродошао у Србију и да има право да се састане са ким хоће, па и са опозицијом, али да опозицији то неће бити од помоћи.
Опозицији ни Мичел, ни стотине других не могу помоћи да добију изборе, јер немају политику, рекао је Вучић одговарајући на питање како коментарише чињеницу да амерички дипломата у Београду има сусрет и са опозицијом, а у Скопљу и Приштини није имао такве разговоре.
"Ја са тим немам никакав проблем", навео је Вучић.
Додао је да многе телевизије имају право да његове конкуренте зову да им 14 пута буду гости, а њега ниједном, а онда говоре о објективности и професионализму.
"Рекао сам Мичелу, као што сам рекао и у Србији стотину пута, сваки пут на сваким изборима сам их побеђивао све убедљивије. Побеђивао бих их и побеђиваћу докле год будем хтео, али неће бити они ти који ће мене победити, него ћу се сам склонити када будем схватио да је дошло време за неке млађе, боље и способније, а то време није уопште далеко, зато што мислим да смо, сем Косова, многе важне ствари у земљи урадили", рекао је председник Србије.
"Што се тиче победа на изборима, ни господин Мичел, ни још стотине њих не може да им помогне јер морате да имате политику, а не да буде политика 'све ће бити бесплатно у једној земљи'. Наш народ зна како да гласа и уме добро да разуме све поруке", рекао је Вучић.
Он је, међутим, истакао да верује да је Мичел само дошао "да чује све, ништа друго".
Мичел је, одговарајући на питање о разговорима са опозицијом, рекао да је разговарао са свима и да је имао продуктивне разговоре и у Приштини и Македонији и овде, а да ће такве разговоре наставити и у наставку посете региону.
Москва ће одговорити на британске мере апсолутно пропорционално! Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Танјуг, РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА