Најновије

ПРЕТЊЕ ЈЕ ОТПЛАТИО: Градоначелник Суботице Богдан Лабан постао власник 1.768 квадрата земљишта у Црној Гори!

Градоначелник Суботице Богдан Лабан који је широј јавности постао познат након снимка на коме свом страначком колеги прети да ће му „ишчупати гркљан“, постао је 2015. власник шест парцела чија је укупна површина 1.768 м2 земље у Котору у Црној Гори, а да то није пријавио Агенцији за борбу против корупције, показује истраживање Инсајдера.

Богдан Лабан (Фото: Јутјуб)

Лабан је у краткој изјави рекао да су парцеле део породичне имовине, међутим, одбио је да објасни због чега се у катастру наводи да их је купио, као и зашто имовину није пријавио Агенцији за борбу против корупције.
Такође, према документима у које је Инсајдер имао увид, Лабан на пет од шест парцела планира и инвестицију која би, према за сада доступним подацима, могла да износи више милиона евра.
Наиме, градоначелник Суботице и функционер СНС-а је у Котору у општини Морињ 2016. затражио, а 2017. добио грађевинске дозволе за изградњу објеката чија је укупна бруто површина износи 1.254 квадратних метара .
Како се види из докумената, градоначелник Суботице и функционер СНС-а добио је решење за изградњу три објекта на пет парцела које су од октобра 2015. у његовом власништву.
Према истраживању Инсајдера, градоначелник Суботице ће за три објекта која гради морати само за пројекте саобраћајне сигнализације да издвоји око 720.000 евра, док је за комунално опремање земљишта до сада требало да исплати више од 120.000 евра.
Наиме, према документима које је прикупио Инсајдер, на једној парцели Лабан ће за пројекат саобраћајне сигнализације морати да издвоји 223.409 евра, наводи се у решењу Секретаријата за урбанизам. На истој парцели Лабан је био у обавези да плати и 41.838 евра за комунално опремање градско-грађевинског земљишта, како се наводи у уговору који је закључио са Дирекцијом за уређење и изградњу Котора.
Лабан је и за друга два објекта које планира да изгради морао да плати трошкове на име накнаде за комунално опремање земљишта, а мораће да исплати и трошкове за пројекте саобраћајне сигнализације.
На две парцеле на којиа гради објекат од скоро 500 квадратних метара Лабан је исплатио безмало 50.000 евра за комунално опремање земљишта, док ће за пројекат саобраћајне сигнализације морати да исплати 294.000 евра.
На преостале две парцеле на којима гради објекат од 329 квадратних метара, Лабан је платио 31.814 евра за комунално опремање земљишта, а за пројекат саобраћајне сигнализације мора да издвоји још 200.000 евра.
Иначе, Лабан према подацима Агенције за борбу против корупције има само плату градоначелника која износи 115.000 динара.

Лабан: Парцеле породично власништво, не одговарам више на питања 

На питање новинара одакле му парцеле, као и новац за овакву инвестицију, Лабан је изјавио да је у питању породично власништво и да је тек започео градњу објеката.
„Ја имам тамо кућу више од 30 година. Моју стару кућу од 300 и кусур квадрата где ми живе родитељи. И сад поред на плацу градим неке објекте. Тек се почело радити и ко зна кад ће бити готово. Дао сам за почетак извођачима мој стан у Београду. Ја имам 10 апартмана својих у Морињу које моји родитељи који тамо живе издају“, изјавио је Лабан за Инсајдер.
Међутим, на питање како је онда могуће да у катастру пише да је парцеле купио 2015. Лабан није желео да одговори, истичући да више неће да даје изјаве.
„Не могу да одговарам ни на додатна питања ни на недодатна. Све што сам имао рекао сам“, изјавио је кратко Лабан.
Према подацима Агенције за борбу против корупције Богдан Лабан у свом власништву има трособан стан од 115 метара квадратних, наслеђену кућу од 350 метара квадратних, плац од 1195 метара квадратних и још један плац од 258 метара квадратних. Агенција не наводи где се земљиште и некретнине у власништу градоначелника Лабана налазе. Међутим, спорно земљиште од 1,768 квадратних метара се не помиње.
Богдан Лабан је радио као службеник у СУП Суботица, од 1987. до 1996. Од следеће године, па све до 2008, био је запослен као царински инспектор при Управи царина Србије. Потом постаје директор „Електровојводина“, до 2013. На годину дана напушта ово предузеће и постаје директор зоолошког врта „Палић“, да би се у „Електровојводину“ вратио 2014, као директор Друштва. Исту позицију потом је обављао и у ЕПС-у, до пре три године.
Новинари Инсајдера су у интересу јавности хтели да питају градоначелника Лабана због чега парцеле у Котору није пријавио Агенцији за борбу против корупције, али и колико је новца до сад уложио и колико ће читава инвестиција коштати, међутим, он није желео да разговара на ту тему.
Подсетимо, Богдан Лабан је доспео у јавност када је објављен аудио снимак на коме прети свом страначком колеги Владимиру Половини да ће му, између осталог, „ишчупати гркљан“ и „дати бетонске ципеле“. На снимку се јасно чују Лабанове претње и псовке, као и звук који подсећа на лупање шамара. Градоначелник Суботице, некадашњи члан ДСС, а данас функционер СНС-а, Богдан Лабан, у разговору за Инсајдер у емисији Инсајдер на локалу: Суботица – тајна слика владавине је први пут одговарао на питања о томе зашто је пре пола године претио страначком колеги Владимиру Половини, али о многобројним малверзацијама у граду на крајњем северу Србије.

Градоначелник Суботице „отплатио” претње

Градоначелник Суботице Богдан Лабан неће бити кривично гоњен за угрожавање сигурности Владимира Половине, односно зато што му је 26. августа упутио низ претњи и увреда, међу којима и ону да ће му „ишчупати гркљан”, пише „Политика”, позивајући се на Основно тужилаштво у Суботици. Уместо кривичног поступка, Основно јавно тужилаштво у Суботици, одлучило је да примени опортунитет и наложи Лабану да уплати 100.000 динара у хуманитарне сврхе.
Прочитајте ОВДЕ интервју министра Зорана Ђорђевића који је изазвао буру коментара.
Извор: Инсајдер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Богдан Лабан - Ишчупаћу ти гркљан 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА