Најновије

СРБИЈИ ПРЕТЕ НОВЕ ПОПЛАВЕ? Расте Сава код Шапца, бициклистичка стаза на Ади ускоро под водом, расте и Јужна Морава!

Водостај Саве у Београду данас је 473 центиметра, а према прогнозама стручњака из Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), граница редовне одбране од поплава, која је на пет метара, биће "пробијена" већ у четвртак или петак.

Поплављени Обреновац пре неколико година (Фото: МУП Србије)

Да Сава опасно надолази видљиво је и голим оком и сви који су се данас прошетали до Аде Циганлије могли су да виде да је питање часа када ће вода у марини преплавити бициклистичку стазу.
Према подацима РХМЗ, водостај Саве би у петак требало да буде око 503 центиметра, што је ипак далеко од границе ванредне одбране од поплава на 600 цм.
РХМЗ је објавио да ће се водостаји на Сави код Шапца у наредна два дана приближити граници ванредне одбране од поплава, а код Јамене и Сремске Митровице граници редовне одбране од поплава са тенденцијом мањег пораста.
На Млави, Пеку и Црном Тимоку водостаји ће током 18. и 19. марта бити у порасту и кретаће се изнад граница редовне одбране од поплава.
На горњем току Јужне Мораве водостаји ће током 19. марта бити у порасту са могућношћу достизања упозоравајућих нивоа, упозорио је РХМЗ.
У Хрватској је ситуација веома озбиљна. Река Сава код Јасеновца достигла је ниво виши него икад и износи 917 центиметара, чиме је срушен рекорд стар 48 година. 
Уна у Хрватској Костајници и даље споро расте и неће достићи ниво који је имала прошле седмице.
Река Сава у Јасеновцу је достигла историјски рекорд и за 10 центиметара је више од досадашњег максимума забележеног 1970.
У Јасеновцу, иначе, тренутно борави 111 припадника Војске Хрватске, а очекује се и заседање Кризног штаба, којем ће присутвовати министар одбране. Ванредно стање одбране од поплава проглашено је у Косињу и Јасеновцу.
Ситуација је, како преносе хрватски медији, алармантна, али још увек није дошло до продора воде у куће где војска, у појединим насељима, већ недељу дана гради "зечје насипе".
Тиме је за сада спречен сценарио из 2014. када су биле поплављене куће у Требежу и још неким селима. Како се најављује Сава ће и даље расти, а врхунац воденог таласа који се према Сави у Јасеновцу спушта Уном и Купом биће тек у уторак.
На том подручју је и даље стотињак војника, а у оближњу Новску стигло је из разних делова Хрватске у недељу и шест екипа ХГШ-а с чамцима.
И даље расте Купа узводно од Сиска, где је на неким деловима проглашено и ванредна ситуација.
Делови појединих насеља на подручју Лекеника и даље су одсечени те је једина веза с њима чамац.
Црвени крст доставља храну, воду и лекове угроженом становништву.
На подручју Петриње, уз активирано клизиште у Прњавору Чунтићком које угрожава десетак кућа и на којем је већ почела санација, појавило се веће клизиште и на подручју Доње Млиноге које је и оштетило телефонске и струјне водове те водоводну мрежу.
Погледајте ОВДЕ како таласи ломе кафиће по црногорском приморјu. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Поплаве у Србији 2014. године.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА