Најновије

Руски споменик покренуо мини 'Хладни рат' у америчком градићу!

Америка и Русија биле су савезници у Другом светском рату када је и стотине совјетских авијатичара обучавано у градићу Елизабет Сити у оквиру тајног пројекта, али актуелни покушаји да се подигне споменик њиховој мисији изазвао је мини хладни рат у овом малом граду у Северној Каролини.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Руско министарство одбране жели да подигне споменик у бронзи висине скоро четири метра и тежине 25 тона у Елизабет Ситију где је реализован "пројекат Зебра" о којем је недавно скинута ознака поверљивости.
Споменик, чију израду је Москва спремна да плати, био би смештен у парку код реке Песквонтенк, преноси АП.
Иако је претходни сазив градског већа одобрио споменик, актуелни званичници Елизабет Ситија одбили су да због међународних тензија на релацији Вашингтон-Москва, потпишу меморандум о разумевању који је требало да буде следећи корак.
- Живимо у проблематичним временима и људи су веома забринути због много ствари - рекла је чланица градског већа Анита Хамер на седници већа које је са пет према три одбило меморандум.
Она је рекла и да разуме да је реч о одавању почасти палим херојима Другог светског рата, као и да има и Американаца који су се борили у Другом светском рату а који су сахрањени у Русији. 
- Времена су тада била другачија - додаје она.
Други члан већа Џони Волтон упозорава да би споменик чак можда могао да буде "Тројански коњ" те да би Руси могли да ставе нешто у њега што би даљинским путем могло да омета Интернет или електричну мрежу.
Америчко-руска заједничка комисија желела је да споменик буде подигнут у Елизабет Ситију, јер је ту била тајна операција у бази америчке обалске страже. 
Пре неколико година, када је скинута ознака поверљивости са "пројекта Зебра", откривено је да је у њему обучавано 300 совјетских авијатичара чији је задатак био да пронађу и бомбардују немачке подморнице.
Три Руса, Украјинац и Канађанин погинули су једне ноћи 1945. године када се њихов авион срушио у реку Песквотенк. Њихова жртва није јавно призната а погибија је била деценијама заборављена.
Предлог комисије је да на споменику буду три скулптуре - совјетског, америчког и британског авијатачара.
Елизабет Сити основан је 1793. године и данас има око 18.000 становника.
Да ли ће нови човек у Белој кући, превагнути на српску страну? Прочитајте ОВДЕ све о томе.
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Модерни "Хладни рат" Америке и Русије.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА