Најновије

УПОЗОРАВАО НА ПРОБЛЕМЕ ЗБОГ КОСОВА: Да ли ће нови човек у Белој кући, превагнути на српску страну?

Џон Болтон, нови саветник за националну безбедност Доналда Трампа, први је високи амерички функционер који се отворено противио америчком признању независности Косова.

Џон Болтон (Фото: Јутјуб)

Болтон, који је на тој функцији заменио Х. Р. Мекмастера, пре 10 година упозоравао је да ће се регион Западног Балкана суочити са бројним нестабилностима уколико Косово постане независно.
- Не препоручујем државама у региону да признају Косово јер је у питању заштита суштинског концепта да људи различитог етничког порекла живе заједно у оквиру граница хетерогених земаља. Независност КиМ није економски одржива и ризикује привлачење исламских екстремиста из целог света. То би могло да дестабилизује друге земље, попут Црне Горе и Македоније, у којима такође живе Албанци - рекао је он 2008. године, непосредно након што је Косово прогласило независност.
Болтон, који је био амерички амбасадор у УН, тада је предвиђао и да би због КиМ могло да дође до новог заоштравања односа између САД и Русије.
- Уколико би се питање статуса Косова решило на начин који је био супротан вољи Београда, па и других сила, попут Русије и Кине, нема сумње да би током времена тај локални проблем могао да доведе до веће напетости у односима Вашингтона и Москве, а потенцијално и других земаља. Такође, сасвим је сигурно да ће доћи до поделе Косова, пошто ће области углавном насељене Србима бити оријентисане ка Србији и настојаће да се отцепе - упозоравао је он.
За разлику од Болтона, његов претходник Херберт Рејмонд Мекмастер био је главни гост на прослави десетогодишњице независности Косова у Амбасади Косова у Вашингтону. Мекмастерови главни сарадници били су Иљбер и Иљу Бајрактари, избеглице са Косова које су након студија на Принстону и Харварду успели да се домогну важних позиција у америчким државним органима. Тек ће се видети да ли ће доласком Болтона на позицију саветника они остати на својим функцијама, као и да ли је нови Трампов саветник променио свој став о независности КиМ.
Остали Трампови сарадници углавном подржавају власти на Косову, а међу њима је и Мајк Пенс, потпредседник САД, након чијег избора се очекивало више слуха за српске интересе у Америци. Пенс је, наиме, раније био члан српског кокуса у Конгресу, чији је задатак био да се проблеми Србије више чују у Америци.
Следио је званичну америчку политику према КиМ, а примио је и косовског председника Хашима Тачија. Том приликом дао је подршку “сувереном, демократском и просперитетном Косову”. Пенс се такође заложио за трансформацију безбедносних снага Косова у војску, али у складу са Уставом.
Подршку формирању војске Косова властима у Приштини дао је и Џејмс Матис непосредно пре него што је званично изабран за америчког министра одбране. Тада је изјавио и да се нада да ће Србија признати КиМ пре уласка у ЕУ.
Још већу подршку Косово има од Мајка Помпеа, новог државног секретара САД и бившег директора ЦИА. У време док је предводио америчку обавештајну агенцију, више пута се срео са Рамушом Харадинајем, премијером Косова. Након последњег сусрета, на званичном налогу ЦИА постављено је низ твитова о Косову.
Медији су писали и о његовом пријатељству са Албанцем из САД Џоном Алитом који је, како се спекулисало по медијима, умешан у паљење Цркве Светог Саве на Менхетну и то због спора око земљишта.

Министар полиције био у специјалним операцијама на КиМ

Специјалне везе са Косовом има и Рајан Зинке, министар унутрашњих послова САД и бивши командант „Фока“. Како се може прочитати у његовој биографији, учествовао је у мисијама специјалних операција на КиМ, али и у БиХ и Хрватској. О томе у јавности није говорио.

23 смене за годину дана

Мекмастер је последњи у низу смењених у Трамповој администрацији. Прошле недеље отпуштен је државни секретар Рекс Тилерсон, а међу бившим радницима Беле куће су и директор ФБИ Џејмс Коми, главни стратег Стив Бенон и портпарол Шон Спајсер.
Прочитајте ОВДЕ зашто је Александар Вучић изјавио да рат против српског народа још траје?
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Највећа претња за Америку је...каже Болтон.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА