Најновије

ДА ЛИ ЗНАТЕ О ЧЕМУ ПРИЧАТЕ: Патријарх Кирил очитао буквици Бугарима у сред Софије! (ВИДЕО)

Патријарх Московски и целе Руси Кирил посетио је Бугарску где је учествовао у свечаностима поводом прославе 140 година од ослобођења те земље од Турака.

Патријарх Неофит, председник Радев и патријарх Кирил (Фото: ЈуТјуб)

Главну улогу у ослобађању Бугарске, као што је општепознато, одиграла је руска царска армија у рату вођеном 1877. и 1978. године, а поглавар РПЦ се срео са бугарским председником Руменом Радевом и патријархом Неофитом. Кирил је позвао Бугаре да не заборављају херојску одбрану Шипке и да је ослобађање Бугарске крвљу уписано у руску историју. Учинио је то након помена руским војницима у цркви Рођења Христова на Шипки. Потом је у Софији, пред полетање за Москву, рекао: - Код Бугара који су дошли на Шипку видело се народно одушевљење које је одражавало однос према Русији, Руској цркви и жртвама нашег народа поднетим за ослобађања Бугарске. Радев је - у говору на Шипки - одао признање „народима који су чинили руску армију - Пољацима, Русима, Румунима, Финцима, Украјинцима, Белорусима, Летонцима, Србима и Црногорцима“ и додао да је Бугарска - баш зато што је армија Руске империје била вишенационална - „чува сећање на војнике сваке од тих нација“. Руски патријарх - у разговору са Радевом који је уследио - није крио да га је озлоједило то што је реторика осталих бугарских званичника на Шипки била таква као да су и неке друге земље - на равној нози са Русијом - учествовале у ослобађању Бугарске и прецизирао да има у виду помињање у том контексту Пољске, Литваније и Финске. - Када сам се заинтересовао - откуд те земље у ослобађању Бугарске од Турака, добио сам објашњење да се Финска, примера ради, помиње зато што је Фински гардијски пук учествовао у борбама за ослобађање Бугарске. Објаснио сам им да то није био никакав пук састављен од Финаца већ пук руске гарде који је био дислоциран у Финској, изјавио је за руске медије након повраткау земљу патријарх Кирил.
- Ни Пољска ни Финска немају никакве везе са ослобађањем Бугарске. Ослобађање Бугарске је део само наше историје и у њу је крвљу уписано. На Шипки није било ни пољских, ни финских, ни румунских застава. Само руске и бугарске. Убеђен сам да ће овај негативни политички контекст остати у прошлости, а да ће све што је добро у нашој заједничкој историји остати и бити заувек чувано, додао је Кирил. Патријарх је пожелео да у Бугарској учвршћују позиције политичари попут Румена Радева којег је назвао „интелигентним православцем и патриотом своје земље“. Кирил и Неофит су одслужили литургију испред споменика императору Александру Другом у Софији и наставили је у Цркви Александра Невског. Бугарску су посећивали и руски патријарси Алексиј I, Пимен и Алексиј II. Бугарски патријарх Неофит је завршио Московску Духовну Академију и једно време чак руководио њеним хором. Русија је већ подигла сопствени интернет, за случај да Запад оде тако далеко у санкцијама, да одсеку Русију са глобалне мреже, као што је то већ случај са Кубом и Северном Корејом. Више о томе прочитајте ОВДЕ. Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА