Најновије

ТРАЈКОВИЋ: Ако Српска листа да глас за демаркацију, крши Устав Србије! (ВИДЕО)

Евентуална подршка Српске листе ратификацији Споразума о демаркацији са Црном Гором значила би кршење Устава Србије. Ако је Српска листа државни пројекат Србије, онда мора да да се понаша на начин да чува Устав Србије.

Момчило Трајковић (Фото: Јутјуб)

Дакле, то није граница између Косова и Црне Горе, већ је то граница између Србије и Црне Горе. Давање подршке за Споразум о демаркацији значило би противуставно деловање Српске листе - оценио је Момчило Трајковић, члан председништва Српског националног форума (СНФ).  
Гостујући у емисији "Слободно српски" он је казао да би председник Србије Александар Вучић требало да одустане од тренутне политике коју води према Косову и истакао да су представници СНФ-а то и затражили од Вучића на састанку пре месец дана.
- Тражимо да престане да обећава да ће коначно решити статус Косова, јер данас Србија није у позицији да може да решава проблем коначног статуса Косова, а да то буде у корист наших националних државних интереса. Наш задатак је био да му саопштимо да постоје Срби и да већина мисли онако како ми говоримо, који се не слажу са политиком која треба коначно данас да реши Косово, јер то у ствари води ка независности Косова - закључио је Трајковић.

Нереалне идеје 

Коментаришуће све чешће писање медија о наводној подели Косова Момчило Трајковић сматра да то није реално. 
- Мислим да се више овде говори о размени територија, дакле северно Косова за југ Србије - Прешево, Бујановац и Медвеђу. Србија без тог коридора 10 је просто нефункционална, као "човек без ноге". Мислим да би то била права катастрофа да се за север Косова да југ Србије, а суштина за шта се Срби, кад је Косово и Метохија у питању боре, јесте оно што је испод Ибра, овде је тај, такозвани, мит косовски. Испод Ибра, а не изнад Ибра - закључује Трајковић.  
На питање зашто се председнику Србије жури да реши питање Косова, Трајковић сматра да је вероватно реч о раније преузетим обавезама према Западу. 
- Има обавезу према онима који га подржавају, од центара моћи, пре свега мислим на Америку, на Брисел и та нервоза се осећа у последње време, од његовог боравка у Немачкој. Дакле, у том грму лежи зец и ту је сада проблем – на који начин да он или настави да то ради што је почео да ради или да се окрене. Сигурно они који му дају подршку траже испуњење некаквих захтева, а то је пре свега, решавање Косова, јер не верујем да Меркелова може да тражи од Вучића нешто друго, осим да призна независну државу Косово, јер је и Немачка признала Косово - закључује Трајковић
Он сматра да ће предлог Александра Вучића о Косову који је најавио крајем марта или почетком априла бити референдум. 

Коначно за једним столом

Трајковић је најавио да ће Српски  национални форум у среду организовати још један округли сто "Косово и Метохија: Промена политике или.." коме ће по први пут присуствовати и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић и представници Српске листе. Како је је истакао да циљ СНФ-а није да "руши председника Србије нити било кога": 
 - Марко Ђурић до сада није хтео да разговара, ево сада долази и имаћемо прилике да разменимо мишљење. Желимо да будемо политички партнери, ми Срби са КиМ, то је наша судбина, не можемо сада да рушимо једног председника, па да доведемо другог, па да њега молимо, па да поново рушимо. Ми желимо да извршимо позитиван политички притисак на данашњу власт да решава наш проблем. Уколико га не решава, сами ће се оклизнути. На Косову ће се свако ко се правилно не бави Косовом сам оклизнути. На крају крајева од цара Лазара до данашњег дана сви су се оклизнули, само је питање како ћеш пасти. 
- Не верујем да би смео било ко у Србији да сам, па макар то био и председник Републике Србије саопшти став и каже – ово је решење, очигледно да ће то ићи ка референдуму. Референдум је нешто што је у овом тренутку пожељно, али морају да се створе услови, јер референдуми могу бити овакви или онакви. Од тога каква ће бити питања, до тога ко организује референдум, има ли довољно демократичности, шта су то бирачки спискови и много тога како би могли да гарантују да би референдум био демократски и из њега добили праву одлуку - казао је он. 
Прочитајте ОВДЕ зашто је циљ Србије да Косово призна мање од сто земаља?
Извор: Вести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Трајковић: Само сулуда идеја може бити иза убиства Ивановића.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА