Најновије

ЧЕШКИ ПОСЛАНИК ЈАРОСЛАВ ФОЛДИНА: Преговори у Бриселу су диктат у коме се од Србије тражи да призна Косово

Посланик Чешке партије социјалдемократа Јарослав Фолдина, иначе по мајци Србин, покренуо је петицију да власти његове земље повуку признање самопроглашене државе Косово.

Jaрослав Фолдина (Фото: Јутјуб)

Фолдина је прошле недеље са својим истомишљеницима, бившим шефом чешке дипломатије Јаном Каваном и аутором филма "Отето Косово" Вацлавом Дворжаком, боравио у Србији и овдашњој јавности представио идеју и жељу да Чешка посредује у преговорима Београда и Приштине.
Ви се нудите да будете модератори у преговорима Србије и Косова који би водили компромису и омогућили њихово чланство у ЕУ. Како можете да тражите од своје владе да повуче признање, а да истовремено радите на уласку Косова у ЕУ? - Видите, бивше власти у Чешкој су признале Косово иако то није било по међународном праву. Показали су нам да је у политици све могуће. Желимо да променимо визиру садашњих разговора, јер су они сада један наметнути диктат српској страни који је уследио после бомбардовања и признања Косова од већине чланица ЕУ. Желимо да се иде на нови дијалог који би се одвијао на нивоу закона који важе за све земље ЕУ, значи и за Шпанце и за Италијане и за Немце. Садашњи дијалог Београда и Приштине уз посредовање Брисела се не води по тим законима. Сада је то диктат и то само према једној страни - Србији, од које се практично тражи да призна независно Косово.
Колико заиста верујете да би чешка власт могла да повуче признање?
- Ја сам реалиста и не могу да вам кажем да сам сто посто сигуран, али њима би сто посто одговарало када да би ми по овом питању ћутали. Ми смо га отворили, између осталог, и да у чешкој јавности променимо угао гледања.
Какве су уопште шансе да нека европска држава, а не нека мала и у међународним односима безначајна земља, повуче признање Косова? - Нећу да лажем. Не могу да вам одговорим на то питање са сигурношћу.
Колико вашу иницијативу обесмишљава процена овдашњих српских патриота који сматрају да је садашња власт само на корак од признања Косова? - Не, ја мислим да ћемо ми садашњој власти да помогнемо у том дијалогу. Српске власти стоје у великом проблему који је пред њих поставила госпођа Меркел и остали из Брисела. Знам да је за њих врло тешко да чине све што могу добро за Србију у датим условима и да не изневере очекивања свог народа. Нећу да оптужујем господина Вучића пошто знам да он напорно ради на томе да уђете у ЕУ. Ми желимо у томе да му помогнемо. Руски експерти упозоравају Србе о мрежном рату који Американци воде против нас, а више о томе сазнајте ОВДЕ. Извор: Vesti-online.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Исповест полицајца који је спречио две малолетнице да изврше самоубиство.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА