Најновије

"Ћорак" а не "патриот": Омануо војни понос Амера, ово је права истина о његовом у учинку (ВИДЕО)

Снаге Хута из Јемена редовно бомбардују главни град Саудијске Арабије. Из Ријада, који се брани америчким системом "патриот" хвале се обарањем ракета, али стручњаци су утврдили другачије.

Патриот (Фото: Јутјуб)

Снаге Хута, побуњеника који држе већи део Јемена, укључујући и престоницу, у серији бомбрдовања испалиле су 25. марта седам пројектила на Ријад. Саудијска Арабија је потврдила лансирања и рекла да је успешно пресрела свих седам ракета, као и у ранијим навратима.
Међутим, није било тачно, твбрде стручњаци које је контактирао амерички лист "Бизнис инсајдер".
Фотографије са друштвених медија показују како саудијски систем "патриот" испаљује пресретаче, али се на њима не види и њихов учинак.
Оно што се зна је да је један пресретач експлодирао одмах након лансирања, а да је други направио заокрет у ваздуху и "вратио" се на Ријад, где је експлодирао на тлу.
Како су завршили остали не зна се, али је мало вероватно да је и један обавио посао, тврде новинари "Бизнис инсајдера" и истраживачи Института међународних студија Мидлбери, који су пажљиво анализирали два различита ракетна напада на Саудијску Арабију од новембра до децембра 2017.
Истраживачи су до тог закључка тако што су мапирали где је пао отпад, укључујући оквир и бојеву главу пројектила, као и локацију пресретача. У оба случаја се јасно појавила шема – сам пројектил је пао на Ријад, док се бојева глава одвојила и прелетела изнад одбране, те слетела близу своје мете.
Једна бојева глава пала је на неколико стотина метара од Терминала 5 ријадског аеродрома "Краљ Калид". Друга бојева глава, испаљена неколико недеља касније, скоро је уништила локално представништво "Хонде".
У оба случаја је било јасно да, упркос тврдњама саудијских званичника, ниједан пројектил није био оборен.
Није сигурно чак ни да ли је Саудијска Арабија покушала да пресретне пројектил испаљен у новембру.
Суштина је у томе да нема доказа да је Саудијска Арабија пресрела било који пројектил који су Хути испалили током сукоба у Јемену.
А то поставља питање – има ли разлога да се мисли да антиракетни систем “Патриот” ради?
Одбрамбени систем који је смештен у Саудијској Арабији - "пац-2" - и није баш направљен да пресретне ракете "буркан-2" које Хути редовно испаљују ка Ријаду.
"Буркан-2" има домет од око 960 километара и изгледа да има бојеву главу која се одваја од самог тела пројектила. Али, сумњиво је да је "патриот" икада пресрео балистички пројектил дугог домета у борби - требало би бар видети доказ успешног пресретања ракете од стране овог система.
Током Заливског рата 1991, јавност је наведена да поверује како "патриот" скоро перферктно - да је пресрео савршен јер је пресрео 45 од 47 пројектила "скад".
Америчка војска је касније смањила ту процену на половину. и чак и тада изразила "повећано поверење" у свега једну четвртину пресретнутих случајева.
Да је војска тачно применила своју сопствену процену методолошки консистентно, овај број би био још мањи, навео је један званичник Конгресне истраживачке службе (према чему би тај број био 1 - оборен је само један пројектил "скад").
Комитет доњег дома Конгреса је након истраге свог поткомитета, Владиних операција, рекао да нема довољно доказа да је било икаквог пресретања.
"Имам мало доказа да је 'патриот' погодио више од неколико пројектила са'скад' које су лансирали Ирачани за време Заливског рата и постоје одређене сумње чак и вези пресретања која се рачунају", наведено је у извештају.
Овај извештај никад није видео светлост дана, осим резимеа који је објављен и у којем се наводи како систем "патриот" није био спектакуларан успех у Заливском рату како је америчка јавност наведена да верује. Снимке руске одмазде над терористима због напада на хришћански град у Сирији погледајте ОВДЕ.
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Патриот у акцији.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА