Најновије

АМЕРИ У ПАНИЦИ: САД прогласиле највећи степен опасности, очекују руски нуклеарни напад! (ВИДЕО)

Цео свет чека да види шта ће се десити са могућим нападом на Сирију, а независни систем упозорења за нуклеарни рат објавио је упозорење о конфронтацији између Русије и САД.

Американци се плаше руског нуклеарног оружја (Фото: Јутјуб)

Американци, Британци и Французи тренутно се налазе у подручју из ког могу да изведу напад на Сирију због наводног коришћења хемијског оружја, али још размишљају о нападу. 
Амерички председник Доналд Трамп обећао је Русији да ће ракетни напад против Асадове владе "доћи" због смртоносног напада у твиту који је обишао цео свет.
Овај систем прати колико су снаге САД спремне за одбрану, а познат је под називом DEFCON, и представља систем упозорења који је користила америчка војска како би указала на ризик нуклеарног рата, пише Дејли Стар.
Стандардни ниво у мирнодопским условима је DEFCON 5, а смањује се како се озбиљност ситуације повећава. DEFCON 1 представља очекивање непосредног напада, а досада никад није проглашен.
- DEFCON 5 се односи на стање нормалне приправности у мирнодопским условима. Повећање овог степена може обавити Здружени генералштаб, а објављује га Министар одбране САД.
- DEFCON 4 подразумева повећану приправност обавештајних служби и повећање мера националне безбедности. Овај ниво приправности одржан је скоро током целог Хладног рата.
- DEFCON 3 се односи на повећање приправности војне силе изнад уобичајене. Сви војни штабови САД-а (осим Стратешке ваздушне команде која је већ имала степен DEFCON 2) су имали овај ниво 1962. године током Кубанске ракетне кризе. Све оружане силе Сједињених Држава имале су DEFCON 3 током Јом Кипурског рата 1973. године када је Совјетски Савез претио интервенцијом на страни Египта. Трећи пут су САД достигле DEFCON 3 током Напада 11. септембра 2001.
- DEFCON 2 подразумева војну приправност која је прва испод максималне. Проглашена је само једном, током Кубанске ракетне кризе.
- DEFCON 1 се односи на максималну приправност. Не постоје проверене информације да је овај степен икад употребљен.
За национално стање опасности постоји седам нивоа степена приправности, који се користе под именом LERTCON (Alert Condition). Седам LERTCON-ова се дели на 5 DEFCON-ова и два EMERGCON-a (Emergency Condition).
Службени ниво DEFCON  до скора је био 5 - најниже стање приправности.
Али DEFCON систем за упозорење, приватна обавештајна група која је прати нуклеарне претње Сједињеним Америчким Државама од 1984, издала је саопштење у коме упозорава да је на снази ниво 4.
У саопштењу DEFCON се каже: "Недавни хемијски напад у Сирији је ставио и Русију и Сједињене Државе у позицију могућег оружаног сукоба.
"Док свака страна оптужује другу и пориче свију кривицу, ми смо изван онога ко је стварно одговоран и скоро до тачке да се ова криза развија самостално", каже се у саопштењу.
"Постоје различити извештаји о војним снагама који с спремају за сукоб, а и Русија и Сирија верују да је удар Сједињених Држава неизбежан".
DEFCON 4 ставља америчку војску у стање "изнад нормалне припремљености" и подразумева "повећање рада обавештајних служби и јачање сигурносних мера".
Не постоје "непосредне нуклеарне претње против САД-а", али DEFCON инсистира да "догађаји захтевају ближи мониторинг". Шта ће САД урадити ако Русија потопи амерички брод? Амери не могу да схвате на шта су Руси спремни. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Дејли стар

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА