Најновије

ЛАВРОВ ОТКРИО ДЕТАЉЕ БОМБАРДОВАЊЕ: Трамп би био луд да је напао Русију у Сирији! (ВИДЕО)

Москва је пре напада САД на Сирију повукла "црвене линије" и рекла шта никако не смеју да гађају, што су они испоштовали. У супротном би Русија оборила њихове ракете и потопила им бродове, тврди шеф руске дипломатије.

Сергеј Лавров (Фото: Правда)

Амерички председник Доналд Трамп био би луд да је напао руске положаје у Сирији, каже руски министар спољних послова Сергеј Лавров. Он је у петак у интервјуу Спутњику навео да је Москва пре напада коалиције САД на Сирију прошле суботе повукла "црвене линије", саопштивши шта никако не смеју да гађају, што су они и испоштовали. У супротном, како Лавров истиче, Русија не само да би оборила западне ракете, већ би потопила и њихове бродове.

Шеф руске дипломатије открио је да је начелник генералштаба руске војске Валериј Васиљевич Герасимов пре напада САД, Британије и Француске на Сирију поручио да ће свака војна акција која науди руској војсци изазвати жесток одговор.

- Не само да би легитимне мете биле њихове ракете, већ и њихови ратни бродови и подморнице. То је тројној коалицији експлицитно речено пре него што је напала. Контакт је направљен на највишем војном нивоу. Информисани су шта су "црвене линије", укључујући и географске "црвене линије" на земљи. У сваком случају, те "црвене линије" у нападу нису пређене - навео је Лавров.

Он је додао да нису тачне америчке тврдње да су све 103 ракете, које су испалили, погодиле мету.

- Наш генералштаб има јасну слику, гледали смо све у реалном времену. Спремни смо да пружимо доказе да је Сирија руским системима противваздушне одбране оборила 71 од 103 ракете и врло брзо ће их наша војска објавити. Ако неко тврди да су сва 103 пројектила погодила циљеве у Сирији, требало би да презентују те доказе - истакао је Лавров.

Према његовим речима, Русију након западног напада на Сирију ништа више не спречава да Дамаску испоручи моћни ракетни систем С-300.

- Више немамо никакву моралну обавезу. Пре неких десет година, на захтев наших партнера, обећали смо да нећемо Сирији испоручити С-300. Тада смо њихов аргумент, да би то довело до дестабилизације, узели у обзир, иако је у питању искључиво одбрамбени систем. Поштовали смо њихов захтев, међутим, сада то више нема смисла. Не морамо да поштујемо ништа - рекао је шеф руске дипломатије.

Кад је реч о томе да свет никад није био ближи директном војном сукобу између Русије и САД, Лавров се нада да до тога неће доћи.

- Мислим да амерички војни званичници, укључујући секретара одбране Џејмса "Бесног Пса" Матиса, разумеју да ни у лудилу није прихватљива акција која би могла да испровоцира директан војни сукоб између Русије и САД. Јасно је да војни званичници то разумеју боље него многи други. Кад политичари и лидер САД подстичу сукоб и инсистирају на конфронтацији, не понашају се одговорно. Они тако покушавају да постигну своје унутарполитичке циљеве. У Америци се русофобија, као што знамо, користи за постизање националног јединства - истакао је Лавров.

Ипак, он сматра да ни руска ни америчка војска, ни руски председник Владимир Путин, ни лидер САД Доналд Трамп неће дозволити директан сукоб.

- Они су, на крају, лидери које је изабрао њихов народ и одговорни су за мир тих народа - закључио је шеф руске дипломатије. Прочитајте ОВДЕ који документ полиција Црна Горе не признаје када путујете колима. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА