Најновије

ВУЛИН: Хрвати ми нису дали да се супротставим усташама

Александар Вулин, министар одбране,каже да су му Хрвати забранили одлазак у Јасеновац „да се не би супротставио усташама“, које су тамо јуче развиле транспарент „За дом спремни“!

Вулин (Фото: Медија центар Београд)

- Пошто су јуче усташе у Јасеновцу развиле транспарент „За дом спремни“, није ни чудо што влада Хрватске, која то није спречила, не жели да будем сведок и не само сведок већ неко ко ће се томе супротставити. Замислите да на комеморацији жртвама у Аушвицу неко развије транспарент „Зиг хајл“, био би ухапшен и одведен или у затвор, или у лудницу - каже Вулин и додаје:
- У Хрватској се то неће десити и зато у Јасеновцу нема потомака жртава Срба, Јевреја, Рома и, колико год пута да измисле разлог зашто сам непожељан у Хрватској, истина о геноциду у Јасеновцу за који се Хрватска није покајала остаје и остаће.

Смета им Србија

Министар одбране је јуче ујутру на РТС казао да ће Србија на ову провокацију реаговати ускоро, државнички.
- Мислио сам да је у Европи загарантована слобода кретања, да свако ко није учинио кривична дела може да се креће, а то о чему сам ја говорио само је процедура која се односи на све, али видите, тражили су повод. Смета им Вучић. Смета им име, смета им што је врховни командант, једноставно, смета им што Србија говори и сметају им Срби који говоре - казао је Вулин и додао:
- Занимљиво је да им није сметало да ја у истој реченици кажем „о томе могу да одлучим ја или врховни командант Војске“... Дакле, једино он може да ми каже: „Немој да идеш на тај пут“, баш као што ја као министар одбране морам да дам дозволу сваком припаднику Војске када напушта нашу земљу службено.
Вулин је навео да није ни планирао да иде у Јасеновац, где комеморацију одржава хрватска влада, већ у Млаку (село поред Јасеновца).
- Колико ја познајем Вучића, а добро га познајем, Србија ће реаговати на ову провокацију државнички, онако како реагује једна сигурна, суверена, стабилна држава, а то можете да очекујете у најскоријем времену, у то сам сигуран - истакао је Вулин.
У спомен-парку Јасеновац јуче је одржана комеморативна церемонија, уочи које се догодио инцидент када су припадници Хрватских оружаних снага - ХОС развили транспарент са усташким поздравом „За дом спремни“. Хрватски медији преносе да се инцидент није догодио у самом спомен-парку, већ у месту Јасеновац.
Представници хрватске владе јуче су у Јасеновцу положили цвеће, а премијер те земље Андреј Пленковић поручио је након тога да је забрана уласка српском министру одбране јасна порука става и одлучности званичног Загреба да неће толерисати такво понашање. Пленковић је поновио и да је добро што је хрватска делегација недавно прекинула посету Србији због скандала који је изазвао лидер СРС Војислав Шешељ.
- Вулин није особа која је својим изјавама у последње време доприносила томе. Стога је ова порука коју смо јуче послали порука става и одлучности да то нећемо толерисати - казао је хрватски премијер и поновио да је Србија била агресор на Хрватску од 1991. до 1995.
Хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић изјавио је да би Александру Вулину био одбијен улаз у Хрватску да је јуче дошао на границу с том земљом.

Патријарх на литургији

А српски патријарх Иринеј јуче је у Млаки посетио обновљени Храм Светог пророка Илије, где је служио молитвену литургију у знак сећања на обележавање 73-годишњице од пробоја јасеновачких логора. Литургији је присуствовала амбасадорка Србије у Хрватској Мира Николић.

Реаговања

Ивица Дачић, шеф дипломатије
Инцидент са заставом на којој је исписан усташки поздрав „За дом спремни“ у Јасеновцу без преседана је у модерној Европи. Замислите да ли је могуће да се приликом комеморације у Аушвицу или Маутхаузену појави транспарент са нацистичким поздравом „Зиг хајл“?! Очекујемо безусловну осуду од хрватског руководства, а не релативизацију догађаја, која у ствари значи релативизацију злочина над Србима, Јеврејима и Ромима. Забрана уласка у Хрватску министру одбране Вулину такође је чин без преседана у Европи. Србија ће одговорити, али ми и даље сматрамо да је много боље тражити заједничке интересе Србије и Хрватске.
Зорана Михајловић, потпредседница Владе
Забрана уласка члану Владе Александру Вулину од Хрватске, чланице ЕУ, због једне изјаве у медијима представља кршење најосновнијих права на којима почива Европа и она свакако неће допринети добрим односима Србије и Хрватске који су тек почели да се поправљају.
Србија није и неће бити оно што представља Војислав Шешељ и ми ћемо и даље чинити све да сачувамо стабилност у региону. С друге стране, Хрватска показује да има много сличних Шешељу. Јер одлуку о забрани уласка министру Владе Србије може да донесе само онај ко је још заробљен у политици прошлости и злочина над другим народима.
Расим Љајић, потпредседник владе
Одлука хрватске владе да забрани улазак у Хрватску министру Вулину корак је уназад у односима две земље. Да смо се ми руководили изјавама које су стизале из Загреба, могли смо то да урадимо у прошлости више пута. Односе треба нормализовати и одлуке доносити гладне главе, како они не би ишли уназад. Уместо да решавамо бројна отворена питања која имамо са Хрватском, а имамо осам или девет комисија које раде на томе, ми отварамо нова. То није корак у добром правцу - изјавио је Расим Љајић.
Белоруски председник Александар Лукашенко поклонио је нашој земљи четири мига-29 и тиме испунио обећање. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вулин о поруци Загреба: Србија ће одговорити одлучно и државнички
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА